May 23, 2024

Znaki slabega termostata

Termostat Chrysler Voyager

Za primerno ogrevano kabino v svojem vozilu potrebujete dovolj hladilne tekočine, termostat, grelec ter hladilni sistem, ki ne pušča. Tehnologija ogrevanja vozila je v primerjavi z drugimi sistemi preprosta ter se z leti ni preveč spreminjala. Po drugi strani pa obstaja veliko možnih dejavnikov, ki povzročajo, da vas lahko na poti v službo ali domov zebe. Ne nazadnje morda potrebujete obisk mehanika, veliko pa lahko storite že sami.

Preverite pravilno delovanje hladilnega sistema in količino hladilne tekočine oziroma antifriza. Če motor vozila ne drži konstantne temperature, je za slabo gretje kabine najverjetneje kriv termostat ali pa termotipalo.

Okvara termostata

Če se termostat v vozilu okvari, motor potrebuje veliko časa za doseganje delovne temperature. Ali pa nasprotno: hitro se pregreje. Med pospeševanjem temperatura lahko hitro pade in se hitro poveča, in sicer tedaj, ko se vozilo ustavi. Posledično notranji grelnik postane veliko manj učinkovit.

Termostat Hyundai
Termostat Hyundai Elantra

Temperatura spodnje cevi hladilnika je še en znak slabega termostata. Če se ta segreje takoj po zagonu motorja, to pomeni, da je ventil dela zagozden v odprtem položaju. V primeru če cev ostane hladna, potem ko je motor dosegel delovno temperaturo, je to pokazatelj, da je ventil zagozden v zaprtem položaju.

Preberi ta članek: Nadgradnja tovornega prostora terenskega vozila

Veliko bolj primerno je, če se pri prevozu prtljage poslužimo strešnih nosilcev za tovorna vozila. Ker so izredno močni in prilagodljivi, jih je mogoče pustiti nameščene na vozilu tudi dalj časa. Dodatni prostor za prevažanje večjih in manjših predmetov na strehi pa nam močno olajša krajša ter daljša potovanja.

Slabo delovanje termostata lahko povzroči prižig luči

Slab termostat lahko v določenih primerih povzroči tudi prižig luči – Check Engine. Ustrezno kodo napake lahko pokaže diagnostično skeniranje. Ker do takšnega stanja ne pride v vseh primerih, je treba še vedno upoštevati druge znake.

Ena od možnosti je celo ta, da se motor avta zaradi okvare termostata ne vžge.

Video: Kako zamenjati termostat v avtomobilu

Nakup novega termostata

Termostat je sicer majhna ter poceni naprava, a kljub temu pa izjemno pomembna. Pri izbiri novega termostata bodite pozorni na proizvajalca. Zanesljiv nadzor hladilnega kroga namreč omogoča izjemno natančnost in dolgo življenjsko dobo. Termostat preverjene blagovne znamke ponuja preizkušeno ter zajamčeno kakovost.

Odličen in kakovosten termostat v motorju izjemno natančno nadzira temperaturo. Posledično to omogoča maksimalno učinkovitost ter porabo goriva. Nov termostat za vozilo si lahko naročite tudi po spletu, kjer so cene za avtomobilske dele že ugodnejše. V spletni trgovini z avto deli so vam na voljo še drugi številni deli, ki odlično poskrbijo, da vaše vozilo delujejo kakovostno in da je varno tudi za vas.

Meglenke za avto se nahajajo pod glavnimi žarometi

Poskrbimo za dobro vidljivost ceste pri vožnji avta

Zelo nevarna je megla in drugi vremenski pogoji, ki vplivajo na vidljivost podlage po kateri vozimo. To je tudi razlog, da uporabimo meglenke, ki osvetlijo še tako slabo vidno cestno podlago. Nekatera vozila jih imajo že vgrajena, drugim pa jih lahko dodamo.

Similar Posts: