April 13, 2024

Različni nosilci za kolesa omogočajo aktivne počitnice s kolesom

Vsi navdušenci nad aktivnimi počitnicami in kampiranjem imajo s sabo na počitnicah radi kolesa. Tako lahko na krajše ali daljše ture s kolesom odidejo kadarkoli jim ustreza. Od doma do kampa tako pripeljejo kolesa na nosilcih za kolo, ki so primerni za različne modele avtomobilov.

Nosilci za kolesa
Vsi navdušenci nad aktivnimi počitnicami in kampiranjem imajo s sabo na počitnicah radi kolesa.

Različne vrste nosilcev za kolesa za različna vozila

Razlikujemo med tremi vrstami sistemov prtljažnikov za prevoz koles:

  • strešni,
  • nosilec na prtljažnih vratih,
  • nosilec za vlečno kljuko.

Velikokrat vidimo prevoz koles na strehi ali na vlečni kljuki. Malo redkeje pa vidimo nosilce za prtljažna vrata, saj ti ustrezajo samo nekaterim modelom vozil. Problem se pojavi, ko skušamo med potovanjem odpreti prtljažnik. Nekateri modeli za kolo, ki se pritrdijo na prtljažna vrata zahtevajo od nas, da najprej raztovorimo kolesa, šele nato lahko odpremo prtljažnik.

Prevažanje koles na strehi vozila

Prevažanje na strešnih nosilcih za kolo je predvsem primerno za karavane in enoprostorce. Večina teh vozil ima že serijsko nameščene strešne sani, na katere samo dodatno namestimo prečke in nosilce za kolesa ter nanje pritrdimo tovor. Na strehi lahko enostavno prevažamo do 4 kolesa za odrasle. Slabost transporta na strehi je to, da so kolesa na višini in to pomeni, da jih je težko pritrditi na visoka vozila. Problem nastane tudi pri vožnji pod podvozi, v garažne hiše ali mimo nizkih dreves.

Uporaba nosilca na prtljažnih vratih

Vozila s petimi vrati lahko uporabljajo tudi nosilec za prtljažna vrata. Na zadnja vrata vozila se s pomočjo trakov pritrdi nosilec, nanj pa se pritrdijo kolesa. Obstajajo različni tipi prtljažnih sistemov za prevoz koles. Ne nekatere se kolesa obesijo, na druge se z rokami za pritrditev okvirja fiksira kolo. Ta vrsta nosilcev je cenovno ugodna, vendar ni primerna za vsa vozila. Pomembno je preveriti, če se lahko trakove dobro pritrdi, brez da bi med vožnjo zaradi tresljajev in zategnjenih pasov počilo steklo.

Prevoz z nosilci za kolesa, ki se namestijo na vlečno kljuko

Način prevoza z nosilci za kolesa, ki se pritrdijo na vlečno kljuko, je najbolj enostaven in najbolj uporaben. Pri tem je nujno, da imamo na vozilo nameščeno vlečno kljuko. Ločimo med nosilci, na katerih kolesa visijo in tistimi, kjer kolesa samo postavimo na transportni sistem. Večina nosilcev, ki se namestijo na vlečno kljuko je zelo enostavna za namestitev, kolesa se enostavno nadenejo in snamejo, obenem pa imajo vgrajen sistem proti kraji.

Preberite si še naslednji članek: Prednosti uporabe korita za prtljažnik

 Korito prtljažnika ohrani vrednosti najbolj obremenjenega dela vozila – našega prtljažnika. 

Similar Posts: