April 13, 2024

Uporaba snežnih verig

Ob koncu toplih mesecev se moramo pripraviti na zimo. S tem mislimo predvsem na varnost na cesti, ko zapade sneg. Kot voznik, moramo biti posebej pazljivi v zimskih mesecih, saj takrat naše vozilo izgubi velik del oprijema na cesti, kar naredi vožnjo bolj nevarno. Nekateri izmed nas pa živijo v dokaj zahtevnem okolju, kjer potrebujemo verige za avto, da se zjutraj odpeljemo v službo in se vozimo naokoli. Snežne verige nam omogočajo, da uporabljamo naše vozilo na cesti, kjer bi bilo drugače nemogoče voziti varno.

Kaj so snežne verige?

Verige za avto nam dodajo nivo varnosti, ki jih gole gume nimajo. Dodatni oprijem ceste v blatnih in snežnih pogojih je kritična, če želimo ohranjati svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Narejene so, da jih namestimo na kolesa avtomobila ali drugega vozila in se z njimi vozimo po cesti ali drugi površini.

Snežne verige poznamo v mnogih različnih konfiguracijah. Tako so lahko narejene iz različnih materialov in so različnih velikosti. Tudi vzorec na verigah je lahko drugačen od proizvajalca do proizvajalca. Temu je tudi tako, saj so nekatere mišljene za bolj ali manj grobe razmere v katerih bomo operirali z vozilom.

Preberite si še naslednji članek: Različni nosilci za kolesa omogočajo aktivne počitnice s kolesom

Prevažanje na strešnih nosilcih za kolo je predvsem primerno za karavane in enoprostorce.

Prednosti uporabe verig

Glavna lastnost verig za avto je dodaten oprijem s cestiščem. Največ jih uporabljamo na površinah, kjer je veliko snega in debel led. Na takih površinah so navadne gume skoraj neuporabne in potrebujejo verige, da je vozilo sploh varno uporabljati.

Res pa je, da verige ni dovoljeno uporabljati v suhih razmerah, saj lahko poškodujejo cesto in naša kolesa. Pomembno je, da jih uporabljamo samo v razmerah, kjer bi bilo drugače nemogoče uporabljati vozilo.

Vedno smo tudi omejeni z največji možno hitrostjo, ko uporabljamo verige. Ta je 50 km/h, kar je več kot dovolj za vožnjo po naselju.

Katere verige so primerna za naš avtomobil?

Izredno pomembno je, da si izberemo snežne verige, ki se prilegajo našim kolesom. To pomeni, da:

  • Morajo biti dovolj velike za naša kolesa
  • Se morajo prilegati našim kolesom
  • Ne smejo ovirati zavijanja kolesa, uporabe zavor in vzmetenja

Če imamo gume z nizkim profilom, je zelo verjetno, da ne bomo mogli uporabljati verig. Res pa je, da obstajajo tudi take verige, ki imajo manjši profil in so mišljene, da jih uporabljamo na kolesih z manjšim profilom.

V vsakem primeru pa priporočamo obisk spletne strani withcar.si, kjer bomo našli snežne verige vseh vrst in za vsa vozila.

Korito prtljažnika. Neradi uporabljate prtljažni prostor v avtomobilu? Nimate ure in ure časa čistiti prtljažnik, da bo spet zasijal, vseeno pa bi radi v njem prevažali najrazličnejše stvari? Preberi več …

Cerade za avto spadajo pod pomembno opremo za avtomobil, saj ščitijo vozilo pred poškodbami, ki jih ustvarjajo vremenski pojavi.  Preberi več …

Similar Posts: