June 14, 2024

Ventilator za avto ohlaja antifriz v radiatorju za motor

avtomobilski ventilator

Vsak novejši in starejši jekleni konjiček potrebuje ustrezno odvajanje toplote iz motorja. Proces pridobivanja pogonske moči z motorjem na notranje izgorevanje je nedvomno omogočil hiter razvoj različnih športnih ter družinskih limuzin, SUV vozil, terencev in podobno. Vedno večja moč avto avtov pa tudi ustvari veliko toplote. Za ustrezno hlajenje je zadolžen ventilator za avto, ki ohlaja antifriz v hladilniku za motor. Omenjen hladilnik se nahaja v sprednjem delu motorja in je ključna komponenta za pravilno delovanje večjih ter manjših cestnih vozil.

Avtomobilski ventilator se vklopi po potrebi

Morda se na prvi pogled zdi, da motor avtomobila neprestano potrebuje dodatno hlajenje. To sicer je res, vendar se avtomobilski ventilator prižge samo po potrebi. Večinoma motor v avtomobilu deluje brez težav in ne potrebuje dodatne pomoči pri odvodu toplote. Za vzdrževanje delovne temperature motornega bloka, batov in drugih delov skrbi hladilna tekočina ali antifriz. 

Pomembno pa se je zavedati, da za poganjanje hladilne tekočine po motorju skrbi več avtodelov. Zelo pomembna je vodna črpalka, ki je ključni del za vsak hladilni sistem avtomobila, neglede na njegovo velikost, vrsto in starost.

Hladilni sistem avtomobila vsebuje vodno črpalko

Vsak avtomobil vsebuje veliko kritičnih komponent za pravilno delovanje, ki se skrivajo globoko v njegovi notranjosti. Dobra primera tega sta avtomobilska vodna črpalka in termostat. Termostat počaka, da delovna temperatura v motorju doseže določeno raven. Nato pa spusti antifriz po hladilnem sistemu avtomobila, ki nase veže veliko količino odvečne toplote. Za pretok omenjene tekočine je zadolžena vodna črpalka. Tako se zagotovi, da motor na notranje izgorevanje deluje optimalno. Če je motor primerne temperature ima večjo moč, se manj obrablja in tudi tišje deluje.

V primeru, da motor potrebuje dodatno hlajenje se vklopi ventilator za avto za določen čas. Njegova naloga je, da zagotovi dodaten pritok zraka v hladilnik motorja v katerem se nahaja antifriz.

Preverite ali deluje ventilator v vašem avtomobilu

Ventilator za avto se sčasoma obrabi

Zelo pomembno je, da vedno poskrbimo za pravilno delovanje motorja. Če se okvari avtomobilski ventilator, je večja možnost, da pride do pregrevanja. Zato je ključno, če preneha delovati, da ga zamenjamo čim prej. 

Sčasoma se ventilator za avto obrabi. V dosti primerih pa je mogoče, da ostane v delujočem stanju za celotno življenjsko dobo avta. Če omenjen avtodel prične slabo delovati, je to mogoče opaziti po sledečih simptomih:

  • Motor se prične nenadoma pregrevati, ko vozimo v hrib
  • Rožljajoči, škripajoči ali drugače glasni zvoki iz sprednjega dela motorja
  • Slabo delujoča klimatska naprava v avtu

Drugi pomembni deli hladilnega sistema za avto

Vsak avtodel ima pogosto več kot eno funkcijo. Pomembno, da poznamo osnovno delovanje hladilnega sistema za avto in njegovih komponent. Po določenem številu prevoženih kilometrov je potrebno zamenjati vodno črpalko, antifriz oziroma hladilno tekočino. Vodna črpalka pretaka hladilno tekočino po celotnem hladilnem sistemu za avto. Ekspanzijska posoda pa skrbi, da se im segreta tekočina za hlajenje kam izliti, ko se ji poveča volumen.

avtomobilski ventilator
Pomembno, da poznamo osnovno delovanje hladilnega sistema za avto in njegovih komponent.

Hladilnik motorja pa je ključna komponenta za pravilno hlajenje motorja, kot tudi delovanje klimatske naprave. Če ima luknje ali je drugače poškodovan, se lahko zgodi, da izpušča antifriz oziroma hladilno tekočino. To pa pomeni, da motor v avtu ne bo deloval pri optimalni temperaturi in se hitro lahko segreje ter prične obrabljati.

Similar Posts: