April 13, 2024

Hladilna tekočina nadzoruje temperaturo v različnih delih motorja

Za dobro delovanje svojega avta ali drugega prevoznega sredstva potrebujete tudi različna sredstva, ki jih v prevozna sredstva dolivate ali nameščate naknadno oziroma po potrebo. V to vrsto sredstev sodi tudi hladilna tekočina, ki ji v pogovoru pogosto rečemo antifriz, še posebej pa je potrebna v zimskem času. 

Pomen hladilne tekočine je torej v zimskem času veliko večji, ko samo uporaba vode nikakor ne bi prišla v poštev, ker bi s tem tvegali, da bi zamrznila. To je pri antifrizu, kot pove že samo ime, oziroma pri uporabi hladilne tekočine nemogoče. 

Ključna naloga antifriza 

Hladilna tekočina nadzoruje temperaturo v različnih delih motorja in še v drugih sklopih oziroma delih vozila. Sicer pa nekateri striktno razlikujejo med pojmoma hladilna tekočina in antifriz. Za slednjega velja, da je to posebna hladilna tekočina z dodatki oziroma aditivi. Ti poskrbijo,da tekočina tudi pri zelo nizkih temperaturah ostane tekoča. Po drugi starani pa pri zelo visokih temperaturah izhlapeva. 

Antifriz pa ima še posebne protikorozijske lastnosti. Na ta način v veliki meri poskrbi za zaščito pa tudi nego sistema. Uporaba antifriza je zato tudi v poletnem času še kako zelo nujna. 

Voda povzroča korozijo 

Če mislite, da je voda boljša kot hladilna tekočina se motite. To bi bilo za vaše vozilo škodljivo zlasti v poletnem času. V avto morate zato natočiti koncentracijo hladilne tekočine, ki jo nato pomešate z navadno vodo. Pri tem ne smete zanemariti posebnih navodil proizvajalca, ki koncentracijo hladilne tekočine predvideva tudi glede na podnebje. 

Neustrezna hladilna tekočina 

Če je hladilna tekočina, ki jo uporabljate za svoj avto, neustrezna, se lahko pripetijo številne okvare vozil. Najpogostejše med njimi so okvare gibajočih se delov, na primer ventilov, termostatov, črpalk. Lahko pa se zaradi nesnage, ki je posledica korozije, pojavi še nepretočnost posameznih sklopov hladilnega kroga. 

Antifriz ne sme biti prestar 

Dobro je vedeti tudi to, da s staranjem antifriza upada tudi njegova zaščita pred korozijo. Tudi uporaba najbolj čistega koncentrata ni najbolj primerna. 

Hladilna tekočina oziroma antifriz se mora torej po priporočilu proizvajalca občasno zamenjati. Strokovnjaki menijo, da je najbolje, da se ga zamenja na vsake pet let oziroma po približno 250 tisoč prevoženih kilometrih. 

Similar Posts: