July 12, 2024

Poskrbimo za dobro vidljivost ceste pri vožnji avta

Meglenke za avto se nahajajo pod glavnimi žarometi

Zimski meseci pogosto s seboj prinesejo številne izzive za bolj in manj izkušene voznike. Sneženo in zaledenelo cestišče predstavlja nevarnost, saj hitro izgubimo nadzor nad avtom, če naše zimske gume nimajo dovolj profila. Slaba vidljivost pa pogosto preizkusi tudi naše sposobnosti obvladovanja vozila. Zelo nevarna je megla in drugi vremenski pogoji, ki vplivajo na vidljivost podlage po kateri vozimo. To je tudi razlog, da uporabimo meglenke, ki osvetlijo še tako slabo vidno cestno podlago. Nekatera vozila jih imajo že vgrajena, drugim pa jih lahko dodamo.

Meglenke za avto se nahajajo pod glavnimi žarometi

Veliko starejših in nekatera novejša vozila imajo vgrajene dodatne luči na sprednjem odbijaču. To so meglenke. Na odbijaču pa se nahajajo zato, da so čim bližje cestišču. Svetloba, ki jo oddajajo meglenke je pogosto rumene barve. Namenjena je prebijanju čez kapljice dežja, padajoče snežinke, meglo in druge ovire, ki preprečujejo dober pogled na cestno podlago.

Meglenke oddajajo svetlobo rumene barve
Meglenke za avto uporabljamo ob močno zmanjšani vidljivosti zaradi megle, močnega dežja ali drugih vremenskih pogojev

Avto žarometi ustvarijo preveč močno svetlobo za vožnjo v slabo vidljivih razmerah. To povzroči, da se svetloba prične odbijati od dežnih kapelj, prahu, snega, megle in drugih elementov. S tem pa se vsa svetloba usmeri proti vozniku, kar še dodatno oteži vožnjo. Svetloba meglenk za avto je v večini primerov rumene barve. S tem se zmanjša učinek odboja svetlobe, kot jo tudi naredi manj bleščečo.

Preberi ta članek: Nadgradnja tovornega prostora terenskega vozila

Pri prevozu prtljage se lahko poslužimo strešnih nosilcev za tovorna vozila. So izredno močni in prilagodljivi, zato jih je mogoče pustiti nameščene na vozilu tudi dalj časa. Dodatni prostor za prevažanje večjih in manjših predmetov na strehi pa nam lahko močno olajša krajša ter daljša potovanja.

Kdaj je najbolje uporabiti meglenke?

Proizvajalci avtomobilov vgrajujejo meglenke čim bližje cestišču. To je tudi razlog, da se nahajajo na spodnji strani sprednjega odbijača. Mogoče pa jih je najti tudi na zadnji strani vozila. Zadnje meglenke za avto so namenjene boljši vidljivost našega vozila voznikom, ki vozijo za nami.

Kdaj uporabljati meglenke za avto?

Sprednje meglenke se načeloma uporablja, ko je vidljivost manjša od 200 metrov. V realnem svetu pa je pogosto dobro, če jih uporabimo po potrebi. Izboljšale bodo vidljivost našega vozila kot tudi naš pogled na cesto. Uporabimo jih lahko v primerih močnega deževja, megle in drugih vremenskih pogojev, kjer je naš pogled iz vozila močno oviran.

Preberite tudi: Najboljša svetila za zunanjo uporabo

Moderna zunanja razsvetljava nam podaja številne možnosti, kar se tiče ustvarjanja svetlobe za sproščeno vzdušje, praktična opravila, spremembo atmosfere ali pa preprosto potrebujemo svetlobo za delo na vrtu ter druga opravila.

Avtomobilske luči so odvisne od delovanja žarnic

Novejši avtomobili pogosto uporabljajo LED žarnice. Avtomobilske luči z LED tehnologijo niso kompatibilne s halogenskimi žarnicami in obratno. Prednost LED žarnic je ta, da porabijo zelo malo električne energije ter s tem zanemarljivo obremenjujejo električni sistem v našem avtu.

Priporočeno je, da vedno zamenjamo žarnice, ko opravljamo velik servis avtomobila. S tem preprečimo, da bi nam katera od luči prenehala delovati. Vedno pa je dobro, če imamo v vozilo dodaten par H4, H7 ali drugih žarnic, ki jih naše vozilo uporablja. Tako zagotovimo, da lahko hitro opravimo zamenjavo, če se nam sredi vožnje katera od žarnic v avtomobilskih lučeh okvari.

Similar Posts: