June 14, 2024

Znane in manj znane zdravilne rastline

Narava nam sama nudi zdravila, ki so jih naši predniki dobro poznali. Seveda imamo tudi danes na voljo pestro paleto naravnih zdravil, poleg tega pa tudi glavnina sodobne medicine stoji na učinkovitih sredstvih, ki smo jih uspeli izluščiti iz rastlin in drugega življenja okoli nas. Koristni učinki nekaterih pogostih rastlin so dobro znani, medtem ko obstaja tudi mnogo rastlin, za katere morda sploh še nismo slišali, pa prav tako ponujajo zelo prepričljive učinke.

Nekatere rastline so dobro znane po svojih učinkih. Takšna je recimo šentjanževka, ki ima zelo bogato zgodovino na tem področju. Gre za eno izmed najpogosteje uporabljanih ljudskih zdravilnih rastlin, ki s svojo tradicijo sega vse do srednjega veka – šentjanževka je že takrat veljala za učinkovito sredstvo proti bolečinam. Od takrat naprej se je šentjanževka uporabljala za lajšanje mnogih tegob, predvsem težav z dihali ter raznih poškodb kože, recimo opeklin, udarcev, ran … Ima protivnetni in protibolečinski učinek, dandanes pa se pogosto uporablja za lajšanje blagih simptomov depresije, saj vpliva tudi na psihično stanje. V tej fazi je lahko uporaba šentjanževke po učinku primerljiva s sintetičnimi antidepresivi, bolj prijazna do telesa in tudi bolj po godu tistim, ki ne želijo takoj posegati po zdravilih.

Šentjanževka ni edina zdravilna rastlina z dobro poznanimi učinki, prav tako ni edina, ki je tako vsestranska v tem oziru. Omenimo lahko recimo še arniko, ginko, kamilico, jeglič, rožmarin, rman, ognjič, koprivo, sivko …

Posebno kategorijo predstavljajo rastline, ki se pogosto uporabljajo v kulinariki in so njihove zdravilne lastnosti dobrodošel stranski učinek, ne pa glavni razlog za uživanje. Tak je na primer fižol, ki znižuje krvni sladkor in vsebuje tudi nekatere učinkovine, ki se uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni, poleg tega koristi ledvicam in mehurju. Še več koristnih učinkov ponuja česen, ki je prav tako stalnica v kulinariki, omeniti pa gre še razno sadje, na primer borovnice, marelice, maline in jagode.

Magnezijev klorid

Zakaj je koristen magnezijev klorid?

Človeško telo se za svoje delovanje do velike mere zanaša na različne mineral in vitamine. Izmed teh je magnezij eden izmed količinsko najbolj prisotnih mineralov v naših telesih. Pri tem pa naj bi imela veliko vlogo tudi magnezijeva sol oziroma magnezijev klorid. Več si preberite s klikom na povezavo v naslovu.

Eksotične in manj znane rastline

V iskanju zdravilnih učinkov se lahko lotimo tudi raziskovanja nekaterih redkejših rastlin ali pa predstavnikov iz kakšnih eksotičnih dežel. Tudi pri nas sicer najdemo rastline, ki ponujajo koristne učinke, a nanje redkeje naletimo – to so recimo nekateri lišaji, redka zelišča, pa tudi kakšna drevesa.

Eksotična živila so v zadnjem času pravi hit, veliko rastlin se promovira s koristnimi učinki. To so recimo goji jagode, kurkuma, granatno jabolko, kvinoja in podobne zadeve. Pogosto se te rastline uvrščajo med tako imenovana superživila, češ da ponujajo zelo bogato zalogo ključnih hranil, mineralov in vitaminov, obljubljajo pa tudi razne splošne in specifične učinke na zdravje. Vsekakor je smiselno ugotoviti, kako in v kolikšni meri lahko te rastline pomagajo pri tegobah, ki jih je možno rešiti ali olajšati na ta način, ni pa pametno za vsako ceno iskati čudežnega zelišča iz oddaljenih dežel – tega namreč ne bomo našli.

Konopljina semena so zelo hranljivo živilo. Vsebujejo več kot 30 % maščobe in so bogati z dvema esencialnima maščobnima kislinama: alfa-linolensko kislino (omega-3) in linolno kislino (omega-6). Če bi našli seznam zdravilnih izdelkov iz konoplje, bi na njem zagotovo bila napisana tudi konopljina smola.

Ste ljubitelj medu? Pa veste kako čebelarji odčitavajo temperaturo medu? Ta naprava se imenuje refraktometer za med. Več o tej napravi si preberite v članku “Uporaba refraktometra za med za natančno odčitavanje korekcije temperature“.

Pravočasno zdravljenje vnetja dlesni preprečuje izpadanje zob. Če odlašamo z zdravljenjem, vnetje dlesni lahko postane kronično. Preberi več …

Similar Posts: