June 14, 2024

Pravočasno zdravljenje vnetja dlesni preprečuje izpadanje zob

Do vnetja dlesni pride zaradi neustrezne ustne higiene ali pa zaradi določenih zdravstvenih težav, kot so diabetes in srčno-žilne bolezni.  V kolikor je vnetje vaših dlesni posledica slabe ustne higiene, je nujno, da kmalu obiščete zobozdravnika. Naučili se boste pravilnega umivanja zob in dlesni ter posledično preprečili majavost in izpadanje zob. Pri zobozdravniku se pozanimajte o pravilni ustni higieni, katero naučite tudi svoje otroke. Pomembno je, da imate čim dlje svoje zobe in čim kasneje umetne zobe ali protezo. 

Pokazatelji vnetja dlesni so različni

Blago vnetje dlesni se kaže v obliki pordelosti dlesni in morda občasnega krvavenja pri umivanju zob. V primeru bolj hujšega vnetja pa prihaja do slabega zadaha, pogostega krvavenja, gnojnega izcedka, majavosti zob in celo izpadanja zob. Vsemu temu sta prisotna tudi občutka neugodja in bolečine.

Gingivitis in zobne obloge

Gingivitis je prvi znak večjih težav z zobmi. Prihaja do vnetih in krvavečih dlesni. Slednje krvavijo že ob blagem dotiku. Vnetje povzročajo zobne obloge, ki nenehno dražijo dlesen, ki postaja otečena, pordela in sčasoma odstopi od zoba. Nastane tudi obzobni žep, ki vsebuje bakterije. Slednje se množijo, napadajo zdravo tkivo in kasneje povzročajo parodontozo. 

Preberite si še naslednji članek: Kakovostni zobni vsadki rešijo marsikatero zadrego v ustni votlini

Gre za trajno rešitev, ki omogoča povrnitev optimalne funkcionalnosti in estetike zobne vrste. Zobni vsadek je v bistvu kovinski vijak, ki se vstavi neposredno v čeljustno kost, na katerega se nato pritrdi protetični nadomestek, kot je krona ali mostiček.

Parodontoza in propadanje tkiva

Parodontoza pomeni že napredovanje bolezni, kjer bakterije preidejo globje v tkivo. Napadejo vezivno tkivo, zobni cement in podporno kost. Propadejo popolnoma vsa tkiva, ki so zob zadrževala v dlesni. To pomeni, da je v tej fazi vnetje dlesni nepopravljivo. Zobje začno izpadati. V kolikor ne želite že zelo mladi imeti umetnih zob ali proteze, je nujno, da ukrepate preventivno. Uporabljajte kvalitetne izdelke za ustno higieno in najmanj enkrat letno obiščite zobozdravnika.

Pravočasno ukrepanje in preprečevanje vnetja dlesni

Pravočasno ukrepanje pomeni, da obiščete zobozdravnika, pred prvimi znaki vnetja dlesni ali pa vsaj na začetku, ko so dlesni šele blago pordele. Na ta način vam strokovnjak svetuje, kako pravilno umivati in negovati zobe. Ni pomembno samo pogosto ščetkanje, temveč je pomembno pravilno umivanje. Uporabiti morate tudi kvalitetne proizvode, ki uničujejo bakterije.

Pomembna je uporaba štiri izdelkov za nego zob

Pri negi zob morate uporabiti štiri izdelke, ki preprečujejo vnetje dlesni in sicer:

  • Kvalitetna zobna ščetka primerne trdote,
  • Zobna pasta z ustrezno zaščito pred zobnim kamnom,
  • Zobna nitka prave debeline in širine,
  • Zanesljiva ustna vodica z antibakterijskim učinkom.

Similar Posts: