June 14, 2024

Pravilno zalivanje vašega vrta

zalivanje vrta

Eden od največjih izzivov, s katerimi se ubadajo vrtnarji, je zagotovo tudi zalivanje vrta. To je namreč eden od ključnih vidikov za uspešno rast rastlin na vrtu. Na prvi pogled se zdi, da zalivanje sicer ne bi smelo biti velika težava, vendar v resnici še zdaleč ni tako. Zelenjava na primer potrebuje veliko dodatne vode in če je ne dobijo dovolj, ne smemo pričakovati optimalne količine pridelka.

Neprimerno zalivanje vrta lahko celo povzroči celo velike težave za rastline. Zelenjava hitro lahko prične gniti, pričnejo se pojavljati tudi razpoke. Potrebno je izbrati primeren sistem za zalivanje vrta, kjer pa ne nazadnje pomembno vlogo igrajo tudi vrtne cevi.

Najboljši način za zalivanje rastlin

Daleč najboljši način zalivanja rastlin je prav zagotovo ta, da zalijete vodo spodaj ob rastlinah in nikakor ne po rastlini. Na takšen način boste namreč dobro preprečili, da ne bodo listi rastline mokri, obenem pa preprečujete še rast glivic pa tudi plesni. Zalivanje rastlin pri zemlji dobro pomaga tudi pri zmanjševanju rasti plevela, ker zalijete samo svojo zelenjavo in ne celotnega vrta.

vrtne cevi za zalivanje rastlin
Učinkovito zalivanje je glavna skrb vsakega lastnika stanovanja, ki rad vrtnari. Številni vrtnarji ugotavljajo, da vrtne cevi nudijo največ udobja in pokritosti. Običajno boste porabili manj vode in prihranili več časa, če boste za vzdrževanje rastlin uporabljali vrtno cev.

Zalivanje vrta naj vedno poteka samo s postano vodo ali pa z deževnico. Voda, ki prihaja neposredno iz pipe, namreč vsebuje klor. Zanj pa vemo, da rastlinam lahko precej škoduje.

Najprimernejši čas za zalivanje vrta

Zgodaj zjutraj je najprimernejši čas za zalivanje rastlin. Vemo, da se v tem času rastlinam listi lahko hitro posušijo, s tem pa seveda preprečimo nastajanje plesni in bolezni. Zalivanje vrta v jutranjem času pripomore tudi k dobremu ohranjanju vode. V vročem sončnem popoldnevu voda namreč ne bo tako zelo hitro izhlapela.

V tem videu vam razložimo, kdaj je najboljši čas za zalivanje vašega vrta

Drugi najboljši način zalivanja vrta pa je vsekakor zvečer – tedaj ko se spustijo temperature. Vrta vam seveda ni treba zalivati čisto vsak dan. Če boste na primer rastline zalivali vsak dan po malo, bodo njihove korenine plitke in postale bodo odvisne od vas. Slednje pomeni, da jih boste morali torej vsak dan zalivati. Veliko bolje je, da vrt zalivate manjkrat, in to z več vode. Korenine rastlin bodo tako globlje in zalivanje ne bo tako zelo pogosto.

Nakup cevi za zalivanje vrta

Nakup vrtne cevi se sicer na prvi pogled zdi sila preprost, a zaradi številnih lastnosti, ki jih imajo cevi, se lahko kupec precej hitro znajde v dilemi.

Za pomoč pri izbiri vrtne cevi za zalivanje si je dobro prebrati nekaj osnovnih značilnosti, ki jih lahko najdete tudi na spletu.

Similar Posts: