February 23, 2024

Znaki in posledice depresije

Depresija je ena izmed najbolj razširjenih bolezni v modernem svetu. Nekateri strokovnjaki jo ne prepoznajo kot bolezen, vendar bolj kot trenutno stanje naše zavesti ali uma. V vsakem primeru pa je dolgotrajna izpostavljenost lahko zelo škodljiva. Pomembno pa je, da jo prepoznamo na sebi ali bližnji osebi čim prej. Normalno je, da imamo občasne občutke žalosti ali celo depresije ob velikih spremembah v našem življenju. Pomoč potrebujemo, ko te občutki ne izginejo in pričnejo negativno vplivati na naše življenje. V tem članku se bomo posvetili vsem znakom depresije in možnim rešitvam.

Prepoznajmo znake, ki vodijo do depresivnega stanja

V današnjem svetu se redno srečujemo z izgubo. To je lahko v ljubezni, poslu, osebnih odnosih ter raznim interakcijam z ljudmi. Lahko se zgodi, da čutimo močna čustva žalosti, brezupa in drugih čustev, ki nas prisilijo k počitku. To je normalno in se ne potrebujemo s tem obremenjevati. Taka čustva izginejo sčasoma, saj so normalen postopek žalovanja in srečevanja z izgubo.

Če imamo taka čustva več dni ali tednov, potem potrebujemo pomoč. Diagnoza depresije ni vedno očitna, saj se lahko kaže na mnogo načinov pri različnih posameznikih. Če izkušamo nekatere izmed teh simptomov, morda trpimo za depresijo:

 • Malo energije skozi dan
 • Pogosto spanje in utrujenost
 • Slab spomin in neodločnost pri odločitvah v vsakodnevnem življenju
 • Težave s spanjem
 • Misli na samomor
 • Izguba ali pridobitev teže
 • Izguba apetita

Obstajajo tudi drugi znaki, ki se kažejo v občutku brezupa, ničvrednosti, izguba veselja do hobijev ipd. Ni pa nujno, da vsi trpeči ljudje kažejo te simptome. Pomembno je, da se zavedamo kako dolgo trajajo, kdaj se zgodijo in kako intenzivni so.

Preberite si še naslednji članek: Bulimija je zelo resna duševna motnja

Bulimija se uvršča med zelo resne duševne motnje.

Fizični simptomi

Depresija se lahko tudi pokaže v fizičnih simptomih. Najbolj pogoste so bolečine v sklepih, hrbtu in težavah s prebavo in spanjem. Razmišljanje in govor je tudi upočasnjen pri posamezniku, ki trpi za depresijo.

man, depressed, hoodie

Nekateri ljudje čutijo bolečine v prsnem košu. To je lahko tudi posledica drugih bolezni, zato je priporočljivo, da se zglasimo pri osebnem zdravniku. Depresija nam tudi zelo obremeni živčni sistem. To lahko vodi do težav s srcem in drugimi občutljivimi deli telesa.

Pogosti fizični znaki depresije so tudi:

 • Izgorelost
 • Bolečine v mišicah
 • Težave s prebavo
 • Glavoboli
 • Izguba zanimanja za intimnost z našim partnerjem

Depresija pri otrocih in najstnikih

Otroci izkušajo depresijo drugače kot odrasli ljudje. Žalost je pri otrocih dokaj pogost pojav, saj še ne poznajo delovanja resničnega sveta. Normalno je, če se naš otrok počuti žalostno dan ali dva, saj je to normalen dejavnik pri odraščanju.

Depresijo lahko opazimo takrat, ko naš otrok težje ali veliko slabše opravlja svoje vsakodnevne dolžnosti in aktivnosti. S tem mislimo šolske naloge, igranje z drugimi otroci ter družinsko življenje. Vse to so lahko začetni znaki kroničnega slabega počutja ali depresije.

Najstniki pa najbolj pogosto izkušajo žalost in nezadovoljstvo. Dejstvo pa je, da če naš najstnik ostane v takem stanju več kot dva ali tri dedne, je možno, da potrebuje pomoč. Večina najstnikov potrebuje samo nekoga, ki mu lahko zaupa svoja čustva, zato je dobro, če imajo koga, ki jih bo poslušal.

Kaj so razlogi za nastanek bolezni depresije?

Razlogov za nastanek depresije je ogromno. Najbolj pogosto pa lahko zasledimo to bolezen, zaradi sledečih dejavnikov:

 • Travmatični ali stresni dogodki, kot je izguba ljubljene osebe, službe ali finančne težave
 • Zloraba alkohola in drog
 • Kronične težave z zdravjem
 • Različna zdravila
 • Nenehni neuspehi v osebnem in profesionalnem življenju

Težave so lahko tudi povezane s slabo prehrano, premalo športne aktivnosti ter zanemarjanje svojih potreb.

Pot do ozdravitve

Prva oseba, ki nam lahko ponudi pomoč, je naš osebni zdravnik. Lahko nam postavi diagnozo depresije in nas napoti k profesionalnem zdravniku, ki je specialist na tem področju. Temu načinu zdravljenja tudi pravimo psihoterapija.

Dejstvo je, da ima zdravljenje depresije s psihoterapijo izredno veliko uspešnost zdravljenja. Pomaga nam, da pridobimo orodja, ki nam omogočajo, da se lažje in bolj učinkovito soočamo s našimi težavami. Poleg tega pa lahko pridobimo nov pogled na našo življenjsko situacijo.

Več pomoči in napotkov lahko dobimo na spletni strani mojpsihoterapevt.si. Tam lahko tudi najdemo pomoč za depresijo ter druge težave, ki padajo v sklop psihičnih bolezni. V vsakem primeru pa poskušajmo pomagati sebi ali drugi trpeči osebi za depresijo, saj je pot do ozdravitve dostopna vsakomur.

Psihoterapevt Maribor. Ste v stiski? Vas je strah? Se mučite z občutki krivde, sovraštva? Se počutite izčrpano in obremenjeno? Ali včasih pomislite na samomor? Preberi več …

Similar Posts: