July 12, 2024

Hitro in učinkovito reševanje podatkov iz najrazličnejših nosilcev

reševanje podatkov

Dejstvo je, da se še tako dobra naprava lahko kaj hitro pokvari. In če je to naprava, ki jo nujno potrebujemo pri svojem delu še toliko huje. Kvarijo se lahko računalniki, telefoni, tablice in vse, kar je povezano z njimi. Na njih hranimo najrazličnejše podatke in ko se nam kaj od tega pokvari, najprej pomislimo na to. Strah nas je, da smo vse ali večino podatkov izgubili. K sreči so na voljo strokovnjaki, ki lahko naprave popravijo in s tem poskrbijo tudi za učinkovito reševanje podatkov.

A še preden se omenjeni strokovnjaki lotijo reševanja naše težave, jim je potrebno fizično predati nosilec podatkov. Ob prejemu je prva zadeva, ki jo naredijo za nas, diagnostika okvare. Na sploh se takšne vrste okvar delijo na tri večje skupine. To so programska napaka, fizična poškodba ter elektronika medija.

Kaj pomeni programska napaka na zapisu medija?

Če se na reševanje podatkov z različnih nosilcev dobro spoznate, verjetno veste, kaj pomeni programska napaka na zapisu samega medija. Znak za takšno okvaro je, da iz nosilca ne zmoremo prebrati določenih podatkov ali da nam računalnik sporoča, da trdi disk sploh ni prisoten.

Reševanje podatkov z nosilca z mehansko napako

Reševanje podatkov v takšni situaciji navadno traja nekaj dni. Slednje je zlasti odvisno od količine podatkov na mediju.

Električne ali programske napake na elektroniki medija

V to skupino napak sodijo vse takšne napake, ki se pojavijo kar iznenada. Nosilec podatkov torej ne deluje več, kljub temu da je v določenih primerih viden na samem računalniku. Lahko je okvarjena tudi sama elektronika nosilca medija.

V prvi omenjeni situaciji reševanje podatkov z računalnika poteka tako, da se ponastavi programska oprema nosilca na njegovi elektroniki. V drugem primeru pa se mora na elektroniki zamenjati okvarjena komponenta ali pa se mora kompletno elektronsko vezje zamenjati z nadomestnim.

Fizična mehanska okvara na nosilcu podatkov

Ko je v ospredju reševanje podatkov, je lahko pogosto v ozadju fizična mehanska okvara. Za to je torej lahko kriv mehanski trdi disk. Znak takšne napake so denimo piskanje, cinglanje in še drugi nekoliko bolj nenavadni zvoki. Pomembno je, da v takšni situaciji diska ne prižigamo več. V nasprotnem primeru lahko vse podatke uničimo do konca.

reševanje podatkov zaradi mehanske okvare
Pogosto potrebujemo reševanje podatkov zaradi fizične mehanske okvare na trdem disku.

Ko se pojavi fizična mehanska okvara na nosilcu podatkov, je možnost rešitve približno 85 %.

Similar Posts: