July 12, 2024

Vrhunski strežnik za domače in poslovne uporabnike

gostovanje spletnih strani Domovanje

Izbira primernega strežnika je vedno velik izziv. Zato je dobro, če gostovanje spletnih strani poznamo vsaj toliko, da se lahko lažje orientiramo med raznimi izrazi. Vsaka stran na spletu potrebuje mesto iz katerega bo delovala. Tukaj pa nastopijo strežniki, ki gostijo vso računalniško kodo, videe, glasbene datoteke in številne druge podatke. Pomembno vlogo pa tudi igrajo DNS strežniki in SSL certifikat. V resnici so osnovne poganjanja raznih domen dokaj preproste, če poznamo namen ključnih tehnologij. Ne gre pa spregledati tudi pomen varnosti, ki je na spletu ključni element.

Različni strežniki pri podjetju domovanje

Dandanes je ključnega pomena za dobro delujočo spletno stran, da izberemo primernega ponudnika strežnika. Podjetje domovanje ponuja vrhunske strežnike in možnost nakupa domene.

gostovanje spletnih strani Domovanje z vrhunskimi strežniki
Za gostovanje spletnih strani potrebujemo strežnike, ki gostijo vso računalniško kodo, videe, glasbene datoteke in številne druge podatke.

To je zelo priročno, saj sta na voljo oba omenjena elementa na enem mestu. Vedno je najbolje, če imamo vse posamezne dele gostovanja na voljo na enem mestu. Tako lahko lažje poiščemo rešitve v primeru tehničnih težav. Obenem je mogoče tudi bolj učinkovito usklajevanje domene, strežnikov in SSL certifikatov.

Domene so ključne za delovanje spletnih strani

Današnji splet deluje preko kompleksne povezave različnih naslovov, strežnikov, ponudnikov gostovanja in še mnogo več.

Ključno vlogo pa tudi igrajo domene, saj predstavljajo ime spletne strani. Tako lahko z vnosom imena v spletni brskalnik hitro obiščemo željeno stran. Vsako ime oziroma domena mora imeti tudi končnico, ki je lahko lokalna, kot so .si, .hr, .it in podobno. Poznamo pa tudi svetovne končnice, kot so .com, .org in druge. Na spletni strani od podjetja domovanje je mogoče vnaprej pregledati razpoložljive končnice oziroma domene vrhovne ravni in si posledično tudi eno izmed njih izbrati. Priporočeno je, da za poslovanje v domači državi izberemo lokalno izvedbo. Za poslovanje s tujino pa so svetovne izvedbe končnic boljša izbira.

SSL certifikat

Varnostni dodatki so ključni deli vsakega računalnika.

  • V operacijskem sistemu se nahaja požarni zid in protivirusni program. Ščitita nas pred grožnjami na spletu, kot tudi nezaželenimi programi.
  • Ko pa govorimo o gostovanju spletnih strani, pa je zgodba zelo podobna. Vsak strežnik potrebuje požarni zid in programe, ki preprečujejo pojav virusov. 

Zelo pomemben pa je tudi SSL certifikat, ki je namenjen šifriranju povezave med strežnikom in uporabniki spletne strani. Deluje tako, da z močno enkripcijo prepreči nepridipravom vpogled v komunikacijo na strežniku, ko uporabnik ustvari svoje geslo, uporabi plačilno kartico in počne druge ključne a občutljive stvari. 

Različne konfiguracije strežnikov

Poznamo več različnih konfiguracij strežnikov, ki se med seboj zelo razlikujejo. Zakupimo jih lahko v obliki gostovanja spletnih strani za določeno obdobje. Najbolj osnovni je deljeno gostovanje, kjer se na enem strežniku nahaja več sto ali tisoč različnih spletnih strani. To je idealno za manjše strani, ni pa primerno za bolj zahtevne uporabnike.

Kaj so strežniki? Ta video pojasnjuje razliko med strežniki in različnimi konfiguracijami za gostovanje spletnih strani.

Trenutno je najbolj popularno virtualno gostovanje. Deluje enako deljenemu s to razliko, da ima vsak uporabnik zakupljene zmogljivosti strežnika, ki jih ne deli z nikomer. Najbolj zahtevni uporabniki pa lahko zakupijo celoten strežnik za svojo uporabo, kar je poznano tudi pod imenom namensko gostovanje. Namenjeno je najbolj zahtevnim spletnim stranem kot tudi drugim projektom, kjer se pričakuje veliko obiska samega strežnika.

Similar Posts: