June 14, 2024

Vse kar morate vedeti o tej pogosti bolezni oči

Siva mrena

Staranje, prekomerno sončno sevanje in škodljive vplive okolja lahko povzročijo sivo mreno ali katarakto, eno najpogostejših bolezni očesa. Siva mrena lahko privede do izgube vida in sčasoma celo do slepote. V tem prispevku vam bomo predstavili vse kar morate vedeti o katarakti, od njenih vzrokov in simptomov pa vse do najbolj učinkovitega zdravljenja.

Kaj je siva mrena in kakšni so njeni vzroki?

Siva mrena je bolezen očesne leče, ki se kaže kot motnost ali zamegljenost leče. To povzroča zmanjšano kakovost vida in lahko povzroči popolno izgubo vida. Vzroki za nastanek katarakte so lahko različni, vključujejo pa starost, prekomerno izpostavljanje soncu, kajenje, jemanje nekaterih zdravil, očesne poškodbe in določene bolezni, kot so diabetes.

Siva mrena je motno območje v očesni leči (prozoren del očesa, ki pomaga fokusirati svetlobo). S staranjem je siva mrena zelo pogosta.

Najpomembnejše je, da se katarakte pravočasno zaznajo in zdravijo, da se prepreči popolna izguba vida. Zdravljenje katarakte vključuje kirurško odstranjevanje motne leče in njeno nadomestitev z umetno lečo. Trenutno je to najučinkovitejša in najvarnejša metoda za obnovitev vida pri bolnikih s katarakto.

Simptomi katarakte

Katarakta je ena izmed najpogostejših vzrokov za slepoto pri starejših ljudeh. Simptomi katarakte se postopoma pojavljajo in lahko vključujejo:

  • Slabšo vidno ostrino: Siva mrena lahko vodi do zamegljevanja vida, zaradi česar se slika, ki jo vidite, zdi zamegljena ali zbledela.
  • Občutljivost na svetlobo: Katarakta lahko povzroči, da vas motijo neprijetni svetlobni viri, kot so žarometi avtomobila, luči na cesti ali sončna svetloba.
  • Barvna občutljivost: Ljudje s katarakto lahko imajo težave pri vidu barv, saj se barve zdijo manj žive.
  • Dvojni vid: Katarakta lahko povzroči tudi dvojni vid, ko vidite dvojno sliko, ko gledate določen predmet.
  • Povečana potreba po svetlobi: Z izgubo ostrine vida zaradi katarakte lahko pride do povečane potrebe po svetlobi, da bi videli stvari bolje.

Če opazite katerikoli od teh simptomov, se posvetujte s svojim oftalmologom, da preverite, ali imate katarakto.

Katarakta se lahko pojavi postopoma in kot taka ne boli. Prvi simptomi vključujejo zamegljevanje vida, občutek, da gledate skozi zamegljeno steklo in povečana potreba po osvetljevanju v zatemnjeni sobi. Če opazite te ali kateri koli drugi simptome, ki kažejo na katarakto, se nemudoma posvetujte z oftalmologom.

Zdravljenje katarakte

Katarakta je ena izmed najpogostejših vidnih težav pri starejših, vendar pa jo lahko zdravimo s kirurškim posegom. V zgodnjih fazah se katarakta lahko zdravi z uporabo korektivnih leč, kot so kontaktne leče ali očala. Če pa je siva mrena napredovala in vpliva na kvaliteto vašega vida, je morda potrebna kirurška intervencija.

Vas skrbi siva mrena? Pojasnjeni simptomi in operacija

Operacija katarakte je ena izmed najpogostejših in najbolj učinkovitih kirurških posegov na svetu. Kirurg bo z uporabo mikroskopskega instrumenta odstranil zamegljeno lečo in jo zamenjal z umetno lečo. Postopek traja približno eno uro in običajno poteka pod lokalno anestezijo.

Po operaciji lahko pride do nekaj neželenih učinkov, kot so bolečine, povečana občutljivost na svetlobo in težave z vidom. Ti simptomi so običajno začasni in izginejo v nekaj dneh ali tednih.

Similar Posts: