June 14, 2024

13 vrst sira, ki bi jih moral vsak poznati!

2 holes in Emmental cheese.
Ementaller. (Photo credit: Wikipedia)

Na svetu obstajajo mnoge različne vrste sira in vsaj 13 je tistih glavnih, ki bi jih moral vsak poznati. Zakaj? Zakaj pa ne! Vedno morate širiti svoja obzorja in zakaj jih ne bi tudi z vrstami sira 🙂 Ampak kje sploh začeti z fancy vrstami sira? Katere so smrdeče vrste, katere so rahlega okusa? Katere se bodo stopile v mojem hamburgerju in katere bolj pašejo na sirni krožnik z malo meda ob strani?

Pa začnimo z razlikovanji pri različnih vrstah sira. Prvo je država iz katere sir prihaja. Večina teh sirov ima registrirana imena tako, da če ne zori z točno določenimi metodami v točno določeni regiji, potem ne mora nositi določeno ime. Dva primera takšnih sirov sta Roquefort in Manchego. Večina ostalih sirov sicer izvira iz določene države, vendar se jih sedaj proizvaja povsod po svetu. Primer takšnega sira je Gauda.

Druga razlika je vrsta mleka iz katerega je sir narejen. Sicer je sir vedno iz mleka, vendar se mleko razlikuje saj ga lahko dobimo iz večih različnih živali. Kravje mleko je najbolj rahlo, z kremasto sladkim okusom. Ovčje mleko ima rahlo travnat okus z močnejšim priokusom in manj sladkobe kot kravje mleko. Kozje mleko ima najbolj specifičen okus in tako je tudi sir poseben in samo za ljubitelje.

No pa naštejmo 13 vrst sira, ki bi jih moral vsak poznati:
– Roquefort
– Camembert
– Cotija
– Chevre
– Feta
– Mozzarella
– Emmentaler
– Cheddar
– Gauda
– Taleggio
– Parmezan
– Manchego
– Monterey Jack

Če pa boste želeli kaj več zvedeti o posamezni vrsti sira, potem pa se vračajte na naš blog saj bomo v prihodnosti tudi vsakega od teh sirov bolj podrobneje predstavili. Do takrat pa lep pozdrav!

Enhanced by Zemanta

Similar Posts: