July 12, 2024

Izbira imena za našo spletno stran

Vsaka spletna stran potrebuje svoje ime oziroma domeno. Ta služi kot naslov, ki ga obiskovalci vtipkajo v iskalnik, da pridobijo dostop do naše spletne strani. Res pa je, da bomo prvo morali opraviti registracijo domene. To je nujno potreben korak, saj s tem zakupimo ime pod katerim bo naša spletna stran delovala. Samo registracijo lahko opravimo dokaj preprosto, vendar moramo biti pozorni pri izbiri imena in paketa gostovanja.

IP naslovi in domene

Glavni razlog za registracijo domene je zakup imena naše spletne strani. Lahko bi rekli, da je domena bolj preprosta različica IP naslova, ki je serija različnih številk. Te številke si v praktičnem svetu noben od uporabnikov ne bi zapomnil. Imena se veliko bolje slišijo in so tudi bolj prijazna uporabniku. 

Pri izbiri imena naše spletne strani moramo tako biti previdni, da ne vsebuje preveč znakov. Priporočena dolžina je okoli 4-20 znakov in nič več. Tako bomo zagotovili, da si bodo redni in naključni obiskovalci naše strani veliko lažje zapomnili njeno ime. To pa nam bo prineslo več obiska, kar se bo posledično tudi odražalo v večji prodaji.

Paket gostovanja vsebuje tudi strežnik

Naša spletna stran deluje na strežniku. Lahko bi rekli, da je to njen dom. Strežnik je močan računalnik, ki posreduje spletno kodo na vsak računalnik, ki se poveže na našo spletno stran. Uporabnikov računalnik pa prebere to kodo in jo izpiše na zaslonu. 

Vsaka registracija domene zahteva svoj strežnik. Te pa nam ponujajo različni ponudniki gostovanja, kot je www.domovanje.com. Vsak strežnik je po svoji konfiguraciji drugačen. Tako poznamo:

Deljen strežnik

To je idealna začetna pot za vse nove podjetnike. V tem načinu spletnega gostovanja si delimo strežnik z mnogimi drugimi lastniki spletne trgovine.

VPS ali virtualen strežnik

Virtualen način gostovanja je mišljen za malo bolj napredne uporabnike. Prednost je ta, da imamo veliko več možnosti nastavitve svoje spletne strani, kot pri deljenem načinu.

Namenski strežnik

V tem paketu gostovanja najamemo celoten strežnik za svoje namene. To je predvsem uporabno za velika podjetja, ki potrebujejo največjo pasovno širino, moč procesorjev ter shranjevanja podatkov.

Preverimo razpoložljivost naše domene

Tudi, če smo si izbrali svoje unikatno ime, ni nujno, da je na razpolago. Možno je, da ga uporablja že neko drugo podjetje ali organizacija. Vsa razpoložljiva imena lahko preprosto preverimo z uporabo različnih portalov. Dandanes imajo skoraj vsi ponudniki gostovanja vgrajen iskalnik domen. Tako je registracija domene veliko lažja. Poleg tega pa nam bo vgrajen iskalnik predlagal možna alternativna imena, ki so podobna našemu. 

Pri izbiri domene bodimo previdni, da ne bomo izbrali takega imena, ki je preveč podoben konkurenci. V vsakem primeru pa je postavitev spletne strani v današnjem svetu nujno za vsako veliko in majhno podjetje.

Similar Posts: