April 13, 2024

Visoki proračuni, znana filmska imena

Lucasartsova igra Star wars: knights of the Old republic, ki je postavljena v galaksijo daleč stran, je lani na srečanju razvijalcev iger dobila naslov igre leta ter doživela boljši sprejem kritikov kot obe novi epizodi filmske sage Vojna zvezd. Težko pričakovano igro Half life 2 razvijajo šest let z rekordnim proračunom 40 milijonov dolarjev, nekatere ameriške univerze pa že ponujajo študij razvoja računalniških iger. Te tako postajajo vse resnejša industrija in ne le zabava z računalniki zasvojenih mladostnikov.

Electronic Arts (EA), največji svetovni založnik videoiger, je prejel številna kritiška priznanja za serijo hollywoodskih licenčnih iger, kot so James Bond 007: nightfire, The lord of the rings: the two towers in Harry Potter and the chamber of secrets. Po besedah Roba Sebastiana, direktorja oddelka za igre in tehnologijo pri Endeavorju, so se igre odlično prodajale, kar je vzbudilo precej zanimanja v Hollywoodu in poslovnem svetu videoiger.

Manj naslovov, višji proračuni

EA je v zadnjih letih začel razvijati manjše število bolj kakovostnih iger z višjimi proračuni – club penguin item adder. Nick Earl, vodja EA studia iz San Francisca, pravi, da za proračunske projekte danes porabijo povprečno od sedem do deset milijonov dolarjev, še pred kratkim pa so bile te vsote bistveno nižje (nekaj sto tisoč dolarjev za posamezen naslov).. Nova generacija takšnih iger so Metal of honor: rising sun, The lord of the rings: return of the king in James Bond 007: Everything or nothing. Pri slednji ne gre več za prvoosebno streljanje, temveč like gledamo iz tretje perspektive. Za to igro so pridobili tudi zajetno skupino hollywoodskih igralcev. Pierce Brosnan je posodil glas in stas naslovnemu junaku, enako Judi Dench (kot šefica M) in John Cleese (tehnični strokovnjak Q). William Dafoe (Spiderman) nastopa kot zlobnež Diavolo, igralka Shannon Elizabeth (Ameriška pita) in manekenka Heidi Klum pa kot Bondovi dekleti. Pri EA so pridobili celo Brucea Feirsteina, scenarista bondijad Zlato oko in Jutri nikoli ne umre, da je napisal zgodbo in dialoge.

Image representing Electronic Arts as depicted...
Image via CrunchBase
Enhanced by Zemanta

Similar Posts: