April 13, 2024

Računalniška odvisnost je lahko nevarna kot alkoholizem
Med vsemi dobrimi se tu in tam najdejo tudi slabe lastnosti uporabe računalnikov. Med te in bolj kompleksne vsekakor spada tudi odvisnost, ki jo najpogosteje razvijejo strastni igralci računalniških iger, kot je recimo igre Habbolove, Habbo alpha ali survivalcraft seeds. To navsezadnje dokazujejo tudi številne študije znanstvenih ustanov v zadnjih treh letih, ki hkrati ugotavljajo tudi povečanje tovrstnih deviacij vedenja. Nekateri znanstveniki odvisnost od zaslona, miške in tipkovnice celo enačijo z odvisnostjo od alkohola, nikotina in drugih opojnih substanc. Pri takšni odvisnosti so seveda najbolj v nevarnosti predvsem mladostniki in mladi moški, ki pred računalniškimi zasloni v povprečju preživijo daleč največ časa in jih računalniške igre tudi najbolj privlačijo.

Odvisniki tako za računalnikom vsak dan preživijo najmanj osem polnih ur, pri tem pa so seveda dobro vidne posledice tovrstne odvisnosti, predvsem pomanjkanje spanja in neuravnotežena prehrana, ki lahko vodi v debelost, k temu pa je treba dodati še skoraj popolno izolacijo od zunanjega sveta in pomanjkanje gibanja. Tovrstna odvisnost po podatkih, ki so jih v okviru študije pridobili na univerzi v nemškem mestu Koblenz, grozi tako rekoč vsakemu desetemu mladostniku, še posebno če ima težave v okolju, v katerem živi, in se počuti odvečnega ali čuti, da se ne more prilagoditi. V takšnih situacijah dejanski svet postaja vse manj prijeten in mladostnik v virtualni alternativi vidi svojo možnost uveljavitve. Zanimivo je, da so ponekod po svetu že ustanovili tudi posebne klinike, kjer se ciljno ukvarjajo z zdravljenjem odvisnosti od računalnika.

Miselne igre Metulji so namenjene zlasti otrokom nad šestim letom starosti. Ker drsne sestavljanje omogočajo popolnoma samostojno igranje. Več o tej miselni igri si lahko preberete s klikom na povezavo.

Similar Posts: