July 12, 2024

Pomembnost grafičnega čipa v vsakem računalniku

grafične kartice

Računalniki so iz dneva v dan bolj pomemben element za uporabo v poslu kot tudi za osebne aktivnosti. Omogočajo nam zabavo, izobraževanje kot tudi dostop do podatkov preko spleta in mnogo več. Srce vsakega računalnika predstavlja procesor. Sliko na našem zaslonu pa osvežujejo oziroma rišejo grafične kartice, ki predstavljajo nepogrešljivo strojno opremo v vsakem računalniku. Delujejo tako, da s pomočjo procesorja prikazujejo vse elemente na računalniškem ekranu, televiziji ali drugi napravi. Pogosto uporabljajo HDMI, DisplayPort, DVI, VGA in druge protokole oziroma video kable preko kateri se povežejo na televizije, projektorje in računalniške monitorje.

Kaj je namen grafične kartice?

Moderni domači računalniki so sposobni poganjati tudi bolj zahtevne aplikacije, kot so 3D igre, grafične programe in podobno. V veliki meri je za to zadolžen procesor, ki z enim ali več jedri izvaja zelo zahtevne računske operacije.

Namen grafičnih kartic pa je, da nase prevzamejo računske operacije, ki se nanašajo na izrisovanje elementov na zaslonu. Tako je mogoče poganjati video igre v visokih resolucijah do 4K oziroma 3840 x 2160 pikslov in več.

Enako pa velja za različne programe, spletne brskalnike in druge aplikacije, ki jih želimo uporabljati na našem računalniku.

Dandanes so vse grafične kartice sposobne prikazovati oziroma osveževati zaslon pri visokih resolucijah do 4K in več. Samo gamerske izvedbe pa so zmožne poganjati igre in zahtevne programe pri resolucijah višjih od FULL HD oziroma 1920 x 1080 pikslov. To pa zato, ker imajo veliko video spomina, močne grafične procesorje in drugo močno strojno opremo.

Podjetje Nvidia je svetovno znano

Številni proizvajalci računalniške opreme so skozi desetletja premikali meje mogočega. Le malokatero podjetje pa se je obdržalo na trgu grafičnih čipov, ki je bil še nedolgo nazaj dokaj nepredvidljiv. Dandanes je Nvidia svetovno znano podjetje, ki izdeluje grafične čipe, procesorje in številne druge računalniške komponente. Na njihove proizvode prisegajo gamerji oziroma igračarji, grafični oblikovalci in tudi uporabniki, ki potrebujejo računalnik samo za osnovna opravila.

grafične kartice
Dandanes so vse grafične kartice sposobne prikazovati oziroma osveževati zaslon pri visokih resolucijah do 4K in več.

Skoraj vsako leto računalniško podjetje Nvidia predstavi nove grafične čipe, ki so namenjeni profesionalcem, gamerjem in povprečnim uporabnikom. Poleg podjetja AMD, ki tudi izdeluje grafične čipe, je Nvidia praktično v samem vrhu, kar se tiče rešitev za grafične potrebe za mnoge različne industrije ter manj in bolj zahtevne uporabnike.

Omejena serija grafičnih kartic

Proizvajalci grafičnih čipov pogosto ne izdelujejo svojih grafičnih kartic, ampak to nalogo prepustijo svojim poslovnim partnerjem. Izdelajo samo procesor, ki ga nato proizvajalci grafičnih kartic vgradijo oziroma integrirajo na tiskano vezje. 

NVIDIA RTX proti GTX – Kakšna je razlika?

Proizvajalci kot so AsRock, Asus, MSI in drugi vgrajujejo čipe na svoja tiskana vezja, ki jih je izdelalo podjetje Nvidia in drugi. Je pa res, da Nvidia v omejeni seriji vedno izda tudi svoje že dokončane grafike. To vedno stori v omejeni seriji, ki je lahko na voljo nekajkrat na leto, skozi celo leto ali drugače. Vedno pa je tako, da je to zelo omejena serija, ki jo je težko dobiti, če jo nismo prednaročili v računalniški trgovini ali preko spleta.

Similar Posts: