May 24, 2024

Test vida za začetek lahko preskusite kar sami

Črke pri testiranju vida

Kako dober oziroma učinkovit je vaš vid, za začetek lahko preverite kar sami. Na voljo je na primer test vida, ki je sestavljen iz tabele z več vrstami črk. Imenuje se Snellenov test. Črke pri takšnem testu za vid so na vrhu večje, proti dnu pa so črke vse manjše.

Vrsta 20/20 ali 6/6 se pri tovrstnem testu nahaja skorajda na dnu tabele. Če to vrstico lahko preberete, je torej vaša ostrina vida 20/20 ali 6/6. To pomeni, da imate povprečno oziroma normalno ostrino vida. Sama oznaka pomeni, da pri 20 čevljih, to je pri 6 metrih, lahko vidite to, kar vidi povprečen človek. Večina ljudi ima v primerjavi s tem boljšo ostrino vida.

Navodila za uporabo Snellenovega testa za vid

Dejstvo je, da test vida pod vašim okriljem ne more nadomestiti zdravniškega pregleda vida in očesa. Potrebni so namreč redni pregledi pri specialistu. Kljub temu pa torej takšen preizkus izvedete tudi doma.

Test za oči lahko natisnete, nato pa izobesite v višini oči, in sicer na razdalji 2,8 metra. Test je potrebno izobesiti na povsem prazno steno brez oken. Testirati se morate z lečami ali očali, če jih seveda uporabljate. Z roko pokrijete eno oko ter začnite brati črke na vrhu tabele.

Z roko pokrijete eno oko ter začnite brati črke na vrhu tabele, črke pri testiranju vida pa lahko berete na glas.
Test za oči lahko naredite sami tako, da ga natisnete in izobesite na povsem prazno steno brez oken v višini oči na razdalji 2,8 metra. Testirajte se z lečami ali očali, če jih seveda uporabljate. Z roko pokrijete eno oko ter začnite brati črke na vrhu tabele, črke pri testiranju vida pa lahko berete na glas.

Črke pri testiranju vida lahko berete kar na glas. Eden od vaših bližnjih pa naj si ob tem zapisuje vsako vrstico, ki jo uspete prebrati povsem pravilno. Enak test oči je potrebno narediti še z drugim očesom. Če zmorete prebrati vrstico 20/20, je vaša ostrina 20/20 ali 6/6.

Kako dober ali slab je vaš vid oči?

Manjši kot so simboli, ki jih lahko določite na tabeli testa vida, boljši je seveda vaš vid. Številke pri vsaki vrstici simbolov pa povedo, kako dober oziroma kako slab je vaš vid. Normalen vid je med 6/6 in 6/15. Višje številke pa predstavljajo slabši vid.

Kako dober je vaš vid in ali rabite očala?

6/6 do 6/9 je oznaka za normalni vid, kar pomeni, da očala in drugi pripomočki za vid niso potrebni. Kadar je vaš vid precej slabši od normalnega, se morate obvezno posvetovati s specialistom za oči. Če torej odkrijete, da je vaš vid slab, poskusite s testiranjem vida skozi luknjico. Pojav luknjice pa lahko ustvarite s preluknjanjem papirja s pomočjo šivanke.

Similar Posts: