June 14, 2024

Prihranimo pri tiskanju s črnilnim tiskalnikom

Tiskalnik je morda najbolj uporabna naprava v naši pisarni. Omogoča nam, da hitro ustvarimo različne dokumente in slike, ko jih najbolj potrebujemo. S tem si prihranimo čas in denar, saj ni potrebe po obisku tiskarne. Če pa si lastimo multifunkcijsko napravo, pa lahko tudi preslikamo oziroma skenirano dokumente in izdelamo identične kopije. Najbolj priljubljeni tiskalniki še vedno uporabljajo črnilno barvo, ki pa je dokaj draga za nakup. To seveda velja, če kupujemo OEM tiskalno opremo, kar pomeni, da jo je izdelal proizvajalec našega tiskalnika. Obstajajo pa tudi mnoge poceni kartuše, ki so namenjene razbremenitvi naše denarnice pri tiskanju manjših in večjih količin slik ter raznih dokumentov.

Kartuše za tiskalnike so pomemben del vsakega tiskalnika.

Moderni tiskalniki vsebujejo veliko brezžične tehnologije

Dandanes so skoraj vsi moderni tiskalniki opremljeni z enim ali več moduli, ki nam omogočajo brezžično povezljivost. Dober primer tega je vgrajena Wi-Fi mrežna kartica, ki se poveže na brezžično dostopno točko ali omrežje routerja. S tem postane tiskalnik dostopen vsem ljudem v lokalnem omrežju, kar je velika prednost. To tudi pomeni, da bo bolj uporabljen, saj je tiskanje na voljo na dotiku nekaj klikov. Obenem pa lahko prenosni računalniki in druge računalniške naprave v bližini tiskalne naprave se nanjo povežejo preko Direct Wi-Fi tehnologije. V vsakem primeru bomo porabili več barve v kartušah, zato je pomembno, da poizkušamo tiskati preko kartuš, ki so cenejše od originalnih.

Poceni kartuše nadomestne vrste

Najbolj razširjene poceni kartuše so nadomestne vrste. Te ne izdeluje proizvajalec naše tiskalne naprave, ampak številna podjetja, ki želijo uporabniku omogočiti bolj ekonomično tiskanje. Nadomestne kartuše so veliko cenejše od OEM izvedb. Za to je zadolženo dejstvo, da niso narejene po enakih standardih, kot jih določa proizvajalec tiskalnika. Vendar to ne pomeni, da delujejo slabše. Ravno nasprotno, saj imajo pogosto izboljšano delovanje ali druge lastnosti. To pa lahko opazimo v večjem rezervoarju za črnilo, manjši porabi barve pri tiskanju ipd. Nadomestne poceni kartuše se priporoča vsem osebnim in poslovnim uporabnikom, ki veliko tiskajo in želijo prihraniti denarna sredstva na kratki in dolgi rok.

Kako prihranimo barvo pri vsakodnevni uporabi tiskalnika?

Obstaja veliko majhnih in preprostih trikov, ki nam omogočajo manjšo porabo barve v našem črnilnem tiskalniku. Nekateri izmed teh so:

Tiskalnik pustimo prižgan

Če pustimo naš tiskalnik neprekinjeno prižgan, ne bo porabil barve pri samodejnem zagonu. To stori zato, da preveri delovanje šob. Če pa je prižgan, pa je vedno pripravljen na uporabo ter po nepotrebnem ne porablja črnila. Ta trik velja za OEM kot tudi poceni kartuše nadomestne vrste.

Izberimo manjšo kakovost tiskanja črno-belih dokumentov

Pri veliki količini tiskanja dokumentov je pametno, če preden pričnemo s tiskanjem, izberemo nižjo kakovost tiskanja. Ta se pogosto izbere preko vrednosti DPI. Običajno je vrednost DPI nekje med 600 in 1200. Za tiskanje besedila lahko izberemo tudi 300 DPI ali manjšo vrednost.

Čiščenje šob tiskalnika

Čiščenje šob v tiskalniku je dandanes mogoče sprožiti preko programa v sami napravi. Pri tem se porabi malenkost barve, vendar je vredno, saj bomo izboljšali delovanje tiskalnika. To je priporočljivo storiti vsaj enkrat letno, da zagotovimo dobro delovanje naprave.

Nadomestne poceni kartuše je najbolj uporabljati na napravah, ki jih pogosto uporabljamo. Pred tem pa se moramo seznaniti, če s tem izgubimo garancijo tiskalnika.

Similar Posts: