May 24, 2024

Avtomobilska stekla kljubujejo visokim temperaturam in številnim zunanjim elementom

Že na zunaj se vidi, da so avtomobili izdelani iz stekla ter kovine. Avtomobilska stekla so narejena tako, da lahko učinkovito kljubujejo tudi zelo visokim temperaturam pa tudi številnim neugodnim zunanjim elementom oziroma dejavnikom. Obenem takšen avto del omogoča dobro zaščito pred vetrom za potnike. V tem primeru mislimo predvsem na vetrobranska avto stekla.

Kaljeno steklo je najpogostejša vrsta avtomobilskega stekla. Je močno in trpežno, zato je idealno za vetrobranska in stranska stekla.

Za moderna avto stekla je značilno, da se pri trku razbijejo v zelo drobne koščke. Ti pa seveda niso tako nevarni kot denimo ostri večji kosi stekel.

Menjava vetrobranskega stekla

Dejstvo je, da tudi manjše praske na vetrobranskem avto steklu lahko precej hitro prerastejo v nekoliko večje razpoke. Za varnost vas in sopotnikov je zato ključnega pomena, da poškodbe avtomobilskega stekla čim prej sanirate oziroma odpravite. Poškodbe na avto steklih se seveda najprej poskusijo popraviti. Če popravilo ni več mogoče, je treba namestiti novo steklo.

Pri menjavi stekel za avto je nujno, da se uporabljajo stekla originalne kakovosti. Takšna avtomobilska stekla se lahko dobijo od proizvajalca vozila. S tem pa se na učinkovit način poskrbi, da je vsako zamenjano steklo za avto povsem enake kakovosti, kot je bilo steklo pred njim.

Postopek menjave vetrobranskega stekla

Pred menjavo stekla za avto je treba najprej temeljito in previdno zavarovati karoserijo in notranjost vozila. To naredimo tako, da te dele avtomobila dovolj učinkovito pokrijemo s primernim sredstvom. Nato sledi odstranjevanje poškodovanega vetrobranskega stekla. Sledi priprava novega stekla za avto ter končno še sama menjava stekel.

Črke pri testiranju vida

Preberite tudi članek: Test vida za začetek lahko preskusite kar sami

Kako dober oziroma učinkovit je vaš vid, za začetek lahko preverite kar sami. Na voljo je na primer test vida, ki je sestavljen iz tabele z več vrstami črk. Imenuje se Snellenov test

Poškodovano avto steklo lahko kadar koli poči

Takoj ko opazite poškodbo na steklu svojega vozila, morate primerno ukrepati. Poškodovana avtomobilska stekla namreč lahko kadar in kjer koli počijo. Slednje je lahko sila nevarno.

In kolikšna je cena za menjavo novega stekla? To je ne nazadnje odvisno tudi od našega zavarovanja. Če zavarovanje krije poškodbe stekel na avtu, bo seveda menjava potekala brezplačno. To pomeni tudi to, da menjava vetrobranskega stekla za avto ne bo vplivala na zavarovalni bonus ali premijo.

Posebna vetrobranska avto stekla

Na voljo so tudi prav posebna vetrobranska avto stekla, ki imajo povezavo s senzorjem na dež. Ta avtomatsko izklaplja ter vklaplja brisalce ter prilagaja hitrost brisanja, in sicer glede na samo količino padavin.

Similar Posts: