June 14, 2024

Kaj omogoča SSL certifikat?

SSL certifikat

Tudi vam je verjetno povsem jasno, da je varnost na spletu izjemno pomembna. Ko boste želeli ustvariti svojo spletno stran, pa se vam bo to zdelo še toliko pomembnejše. Med drugim se boste soočili s pojmom, kot je SSL certifikat. Vas zanima, zakaj se ga splača oziroma ga je treba imeti?

Če že imate svojo spletno stran in še nimate nameščenega certifikata SSL, potem ta deluje na nezavarovanem protokolu http. To v praksi seveda pomeni, da prenašanje podatkov med strežnikom in spletnimi obiskovalci precej lahko prestrežejo tako imenovani spletni nepridipravi oziroma napadalci. Slednji lahko obiskovalcem ponujajo nezaželene vsebine, prav tako jih preusmerjajo na drugo spletno stran, kradejo njihove podatke in še kaj podobnega.

Zakaj je torej nujno imeti SSL certifikat?

Ker si verjetno prav nihče med vami ne želi imeti zgoraj omenjenega scenarija v povezavi s spletnimi nepridipravi, je SSL certifikat nujna izbira. Z nameščanjem takšnega certifikata se bo vaša spletna stran nahajala na zavarovanem protokolu HTTPS.

SSL certifikat za varno spletno stran
Ko boste želeli ustvariti svojo spletno stran, je SSL certifikat nujna izbira, da se bo vaša spletna stran nahajala na zavarovanem protokolu HTTPS.

Lahko torej rečemo, da je SSL certifikat potreben za čisto vse spletne strani, kjer uporabniki spleta vpisujejo svoje osebne ali pa bančne podatke. Čeprav imate na svoji spletni strani zgolj kontaktni obrazec, boste v resnici omenjeni certifikat še kako zelo potrebovali.

Delovanje certifikata SSL

V času ko obiskovalec interneta vstopa v SSL območje vaše spletne strani, certifikat kar samodejno ustvarja šifrirano povezavo z brskalnikom obiskovalca. V brskalniku se v vrstici pojavi posebna ikona ključavnice HTTPS, kar pomeni, da je stran povsem varna za vpisovanje osebnih podatkov.

V primeru da je območje zaščiteno z EV certifikatom visoke zanesljivosti, to pomeni, da se navigacijska vrstica praviloma obarva v zeleno.

SSL certifikati pozitivno vplivajo na uporabnike interneta

Na sploh lahko trdimo, da SSL certifikati izjemno dobro vplivajo na uporabnike spleta. Ravno zaradi takšne zaščite bodo še s toliko večjim veseljem nakupovali pri vas in se seveda registrirali s svojimi podatki.

Video razlaga kaj je SSL certifikat

In še eno od najpogostejših vprašanj: koliko domen pa lahko zavaruje takšen certifikat? Domenski SSL certifikat lahko kriptira eno domeno ali poddomeno. Po drugi strani pa Wildcard SSL certifikat zagotavlja zaščito domene in vseh njenih poddomen. Večdomenski SSL certifikat pa seveda lahko dobro varuje tudi več različnih domen in poddomen.

Similar Posts: