May 24, 2024

Cene nepremičnin nad ljubljanskimi v nekaterih turističnih krajih na Gorenjskem

Na nekaterih lokacijah v najbolj priljubljenih turističnih krajih na Gorenjskem so cene nepremičnin dosegle nivoje, ki presegajo cene v prestolnici. To je posledica pomanjkanja ponudbe na trgu nepremičnin ter zazidljivih parcel. Podatki Statističnega urada kažejo, da so cene stanovanjskih nepremičnin v lanskem letu še naprej rasle. Geodetska uprava pa poroča, da so cene v prvi polovici preteklega leta dosegale rekordne ravni.

Povpraševanje po nepremičninah v Kranjski Gori še naprej presega ponudbo

V turističnih krajih na Gorenjskem kot so Bohinj, Bled in Kranjska Gora, se cene nepremičnin približujejo ali celo presegajo cene v Ljubljani. O trenutnem stanju na trgu smo se pogovarjali z nepremičninskimi agenti, ki delujejo na tem območju.

Osupljiva pokrajina in privlačne destinacije povzročijo, da je Gorenjska priljubljena med domačimi in tujimi kupci nepremičnin.

Nepremičninska agencija Gorenjska poroča o trenutnem presežku povpraševanja nad ponudbo. Največ zanimanja je za eno- ali dvostanovanjske apartmaje ter stanovanja, vendar je opaziti tudi interes za stanovanjske hiše. Zaradi tega še naprej beležijo rast cen tako pri rabljenih nepremičninah kot pri novogradnjah.

Cene rabljenih stanovanj in apartmajev se gibljejo med 4.500 in 5.500 evri na kvadratni meter, medtem ko se cene novozgrajenih stanovanj in apartmajev gibljejo med 6.500 in 7.700 evri na kvadratni meter. Poleg tega se v zadnjem času opaža tudi povečano zanimanje za nakup garaž in parkirnih prostorov.

Večina kupcev nepremičnin v Kranjski Gori prihaja iz osrednje Slovenije. Čeprav so nekateri kupci zainteresirani za nakup nepremičnin za stalno bivanje v Kranjski Gori, večina kupuje za počitniške namene in svoje nepremičnine tudi oddaja, ko jih sami ne uporabljajo. Tujih kupcev je relativno malo.

Privlačne lokacije ob Bohinjskem jezeru

Cene nepremičnin so odvisne od lokacije, pri čemer so najbolj iskane in privlačne tiste v neposredni bližini Bohinjskega jezera kot so Ribčev Laz, Ukanc, in Stara Fužina, ter v naseljih proti Pokljuki. V teh predelih povprečne cene presegajo 4.000 evrov na kvadratni meter, medtem ko so na voljo tudi nepremičnine višjega cenovnega razreda, ki presegajo milijon evrov. Povečano povpraševanje po nepremičninah, predvsem po zazidljivih zemljiščih, počitniških in stanovanjskih hišah, ter dotrajanih nepremičninah, je rezultat tudi donosnosti najema na turističnih območjih, kot sta Bled in Bohinj.

Bohinj privablja kupce iz različnih slovenskih mest, vključno z Ljubljano, Mariborom, Celjem, Novim mestom in Portorožem. Poleg tega so tuji kupci zastopani iz številnih držav, vključno z državami Evropske unije, ZDA, Južne Afrike, Hongkonga, Rusije in Ukrajine.

Similar Posts: