April 13, 2024

SSL certifikat ojača varnost vsake spletne strani

Moderni svetovni splet je poln prevarantov in hekerjev, ki v vsakem trenutku čakajo na priložnost, da ukradejo naše informacije. Takim napadom smo zelo izpostavljeni med brskanjem po različnih spletnih straneh. Nepridipravi nam lahko ukradejo uporabniška imena in gesla, bančne podatke in druge občutljive informacije. Da bi se temu izognili, so pričele skoraj vse spletne strani uporabljat SSL certifikate, ki povečajo varnost strežnika in obiskovalca spletne strani. Njihov namen je, da zaščitijo pretok podatkov med strežnikom in uporabniki tako, da zakodirajo celotno povezavo. To pa doda močan nivo zaščite, ki onemogoča hekerjem, da bi si prilastili naše podatke.

Namen certifikatov
Namen certifikatov je, da zaščitijo pretok podatkov med strežnikom in uporabniki tako, da zakodirajo celotno povezavo.

SSL zakodira vse podatkov med strežnikom in njegovimi obiskovalci

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik za svoje delovanje. Na njem so naloženi vsi digitalni podatki, kot so slike, videi, HTML koda ipd. Ko uporabnik obišče določeno spletno stran, mu strežnik posreduje podatke. Brskalnik pa jih prebere in izriše na zaslonu kot spletno stran. Ta proces izmenjave podatkov pa je izpostavljen raznim napadom. Namen SSL certifikata je ta, da to povezavo zaščiti z močno enkripcijo. Tudi, če si hekerji prilastijo naše podatke, bodo za njih popolnoma neuporabni. To je tudi razlog, da večina plačilnih kreditnih in debetnih kartic zahteva uporabo certifikata SSL na spletnih straneh, da jih lahko uporabljamo.

Certifikat SSL potrdi identiteto podjetja

Poleg enkripcije ima SSL certifikat tudi dodano varnostno komponento. Ta pa je potrditev identitete podjetja. Certifikat združi ime domene in fizični naslov podjetja ter tako overi pristnost poslovnega subjekta. Namen tega je, da se uporabnike zaščiti pred phishing napadi. To so zelo resni napadi, kjer hekerji ustvarijo identično kopijo zaupane spletne strani s podobnim imenom oziroma domeno. Nič sluteče stranke pa opravijo nakup na lažni strani ter tako izgubijo svoj denar, saj so ga predali nepridipravom. SSL certifikat pa poleg URL naslova v brskalniku, ko obiščemo overjeno spletno stran, prikaže zeleno ključavnico. To pomeni, da je spletna stran pristna in varna za uporabo.

Veliki spletni brskalniki zahtevajo uporabo SSL certifikata

Zaradi vseh prednosti, so veliki spletni brskalniki začeli zahtevati, da vsaka spletna stran uporablja SSL certifikat. Njegova namestitev je dokaj preprosta. Opravi jo lahko administrator strani, saj ne zahteva, da spletno stran premestimo ali jo drugače predelamo. Protokol HTTP se z uporabo certifikata spremeni v HTTPS, kar pomeni, da je povezava do strežnika zaščitena z enkripcijo.

Lastniki spletnih trgovin pa morajo namestiti certifikat na svojo spletno stran, da zagotovijo doslednost zahtevam PCI/DSS. To so mednarodni standardi varnosti, ki jih izdajatelji plačilnih kartic redno posodabljajo.

Similar Posts: