May 24, 2024

Ogrevanje radiatorjev s toplotno črpalko

Tehnologija za ogrevanje našega doma je močno napredovala v zadnjih nekaj desetletij. Šele do nekaj let nazaj pa veliko ljudi ni vedelo za prednosti, ki jih imajo toplotne črpalke. Njihovo delovanje je zelo podobno klimatskim napravam. Razlika pa je, da lahko na njih priklopimo tudi obstoječa grelna telesa, kot so bojlerji in radiatorji. Tako lahko na že obstoječe centralne sisteme priklopimo toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev cena pa je odvisna od moči naprave, kot tudi njenih drugih lastnosti.

Cena toplotne črpalke

Dandanes so toplotne črpalke veliko bolj ugodne kot so bile nekoč. Za to so zadolženi sami procesi izdelave, ki jih proizvajalci, kot je Hitachi, vedno nadgrajujejo. To je tudi razlog, da so se omenjene naprave zelo pocenile in postale dostopne skoraj vsakemu lastniku večje ali manjše hiše.

Drug pomemben dejavnik pa je moč toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev, saj je cena v veliki meri odvisna od grelne moči. Moč toplotne črpalke se meri v več enotah. Najbolj osnovna mera je v kW, ki je merilna enota za kilovate delovanja oziroma porabe električne energije.

Na toplotne črpalke lahko priklopimo že obstoječe radiatorje.

Povprečna toplotna črpalka, ki ima recimo 4 kW – kilovatov porabe elektrike pri najvišjem delovanju, lahko ustvari trikrat toliko toplote v našem domu. Izračun moči toplotne črpalke je izredno pomemben, ko se odločamo za njen nakup. S tem poskrbimo, da bomo imeli na voljo dovolj moči za gretje skozi celo leto.

Toplotne črpalke, ki lahko hladijo

Novejše toplotne črpalke imajo tudi možnost hlajenja našega doma. Vso energijo potrebno za hlajenje pridobijo iz zunanjega zraka. V sobe, kjer želimo hlajenje, se namesti notranja enota, ki je zelo podobna klimatskih napravam. Za zmožnost hlajenja bomo morali doplačati malenkost več denarnih sredstev. Priporočeno je, da se za njo odločimo v primeru, da se notranjost našega dom močno segreje v poletnih mesecih. Vedno je najbolje, če poskrbimo za ogrevanje in hlajenje našega bivalnega prostora na najbolj preprost in učinkovit način. Toplotne črpalke pa delujejo tiho in porabijo malo električne energije, ko hladijo ali grejejo našo nepremičnino.

Vrsta toplotne črpalke

Oprema našega doma s toplotno črpalko nam bo podala različne izvedbe omenjene naprave. Vedno bolj popularne postajajo črpalke z geosondo. Delujejo tako, da se v zemljo vstavi geosonda. Ta pa iz zemlje pridobiva toplo energijo v zimskem času. Ko pa nastopi poletje, pa je mogoče hladno energijo pridobiti na enak način. Omenjene naprave so malenkost dražje, kot klasičen izvedbe

Poznamo pa tudi voda-voda toplotne črpalke, ki pridobijo energijo iz reke, morja ali drugega vira voda. Delujejo tako, da se vstavi bakrena mreža na tla pod vodo, kjer črpa toplo ali hladno energijo. Pri tem pa ne onesnažuje narave ali povzroča škodo živalim. 

S toplotno črpalko lahko ogrevate vaš dom za petino cene, ki bi jo plačali z drugimi načini ogrevanja.

Klasične toplotne črpalke so najcenejše izmed drugih izvedb. Ostale pa je potrebno dodatno doplačati, saj uporabljajo bolj napreden način ogrevanja in hlajenja našega doma.

Moramo se zavedati, da kljub višji ceni nekaterih izvedb toplotnih črpalk bomo prihranili na kratki in dolgi rok veliko denarnih sredstev. S tem se bo sama naprava deloma ali pa v celoti odplačala, kar je izredno ekonomično iz finančnega vidika.

Similar Posts: