July 12, 2024

Kurkuma daje hrani barvitost

Od nekdajsem imela rada riž po indijsko in mislila sem, da njegovo prijetno oranžno barvo in zanimiv okus dajeta v prvi vrsti žafran ter curry. Nisem se veliko motila – res je, da oba prispevata barvo, a največ je daje kurkuma. V nasprotju s prepričanjem večine ljudi curry namreč ni začimba iz ene same sestavine, temveč začimbna mešanica – in kurkuma je tista, ki naredi riž lepo rumen oziroma oranžen.kurkuma-korenina
Kurkuma v prahu se seveda ne dobi v vsaki trgovini, saj je pri nas ljudje večinoma ne poznajo, zaradi česar jo tudi zelo malo uporabljajo – če že želijo indijski okus, enostavno kupijo curry. Sama jo zato kupujem v trgovini Malinca, kjer dejansko najdem vse za indijsko kuhinjo, prav tako pa tudi vsa druga zdrava, a hkrati manj znana živila, na katera večina gleda kot na eksotiko oziroma z nezaupanjem, saj je večini Slovencev višek kulinarike še vedno goveja juha z govedino in praženim krompirjem.
https://www.youtube.com/watch?v=2q0AG68wsbU
Kurkuma je zame sinonim za indijsko in njej podobne kuhinje, in ker takšno hrano obožujem, grem v te kraje rada tudi na počitnice. Precej bolj kot Indija mi je sicer všeč Šri Lanka, ki je nekoliko manj okrnjena, prav tako pa ravno dovolj oddaljena od celine in velikih mest, da si lahko resnično spočiješ v krajih, kjer ni znakov prisotnosti zahoda. In ker sem bila tam že nekajkrat v istem čudovitem hotelu, uslužbenci pa so si me zapomnili, me je eden od receptorjev, ki sem mu večkrat pustila napitnino, povabil k njegovi družini domov na večerjo. Pripravili so čudovito preprosto jed, za katero mi je gospodinja nato tudi povedala, kako se pripravi. Šlo je za riž s kurkumo in kokosovim mlekom ter rozinami s piščančjimi perutničkami.

kurkumaZdi se neverjetna kombinacija, vendar je bilo odlično – in ker ne gre za težko pripravo, sem jo že nekajkrat naredila tudi doma. Predvsem takrat, kadar imam goste, se rada zatečem k njej, saj je nekaj posebnega, a hkrati enostavno narejena. In gostje me vedno znova sprašujejo, kako to, da je jed popolnoma oranžna od curryja, vendar njima njegovega značilnega ostrega okusa – pa jim seveda povem, da za barvo sploh ni zaslužen curry, temveč kurkuma, ki je sicer res sestavina curryja.

Similar Posts: