June 14, 2024

Kako brez poškodb oprati zunanjost hiše?

Redno pranje fasade bo povečalo privlačnost vašega doma in podaljšalo življenjsko dobo fasade. Poleg tlačnega pranja zaradi čiščenja je to tudi najboljši način, da pripravite hišo na svež sloj barve. Poskrbite, da najprej popravite poškodovana območja. Če menite, da je vaša hiša pobarvana s svinčeno barvo, ne izvajajte strojnega pranja. Uporabite ustrezne nastavke in materiale za to delo. Za tlačno čiščenje hišne fasade izberite dan, ko ni vetra in dežja. Poskusite se izogniti pranju hiše, če je na neposredni sončni svetlobi.

Zaprite vsa okna in vrata. Napeljave prekrijte s plastiko in lepilnim trakom, da se ne poškodujejo. Obrežite grmičevje, ki se dotika vaše hiše, da omogočite dostop za tlačno čiščenje. Nato zalijte vse vrtne površine pod stranico hiše, da se prepričate, da jih uporabljena čistilna raztopina ne bo prizadela. Uporabljajte zaščito za oči in se izogibajte lestev. Za doseganje drugega nadstropja si priskrbite podaljšek ali teleskopsko palico.

Pri čiščenju fasade hiše z visokotlačnim čistilnikom najprej navlažite območje, ki ga boste čistili. Nato čistilnik držite na razdalji približno 30 cm od površine in ga premikajte naprej in nazaj.

Zdaj lahko začnete. Vrtno cev priključite na tlačni čistilnik in ga zaženite. Vstavite sifonsko cev v milno raztopino. Pritrdite šobo za milo. Čistilo za fasado nanesite na obloge hiše od spodaj navzgor, da umazanija in milo ne bi stekla po hiši na suha mesta. Zaradi časovnih omejitev detergent nanesite na eno stran hiše naenkrat, preden se vrnete na pranje, da očistite vso umazanijo in plesen. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi in pustite detergent delovati 5 do 10 minut.

Zdaj zamenjajte šobo tlačnega čistilnika na 25- ali 40-stopinjsko pršilno konico in sperite vse čistilo, pri tem pa držite palico vsaj 40 cm stran od oboda hiše. Milo nanesite od spodaj navzgor in ga sperite od zgoraj navzdol.
Izogibajte se pršenju v spodnji del vodoravne obloge. Palico držite čim bolj naravnost, pravokotno na oblogo. To je to. Pustite, da se obloga hiše nekaj ur suši, si privoščite hladno pijačo in uživajte v svojem čudovitem domu.

Kako pogosto morate hišo prati pod pritiskom?

Naše smernice so, da zunanjo površino hiše operete pod pritiskom vsaj vsaki dve leti. Kako ravnati z različnimi vrstami hišnih oblog? Večinoma je edina razlika med različnimi vrstami hišne obloge v tem, katero čistilno sredstvo uporabite. Za vsako vrsto stranske obloge je posebej pripravljena raztopina za njeno pravilno čiščenje. Poleg tega pred tlačnim čiščenjem hišne obloge upoštevajte naslednje nasvete:

 • Pred pranjem pod pritiskom popravite vse poškodovane obloge. Izogibajte se mestom, kjer se plošče prekrivajo, na primer v vratnih ali okenskih okvirjih.
 • Aluminijasta obloga – izogibajte se usmerjanju razpršilca pod prekrivanjem plošč.
 • Vlaknocementna obloga – pred začetkom popravila popravite poškodovana mesta.
 • Lesena stranska obloga – Popravite ali popravite vse razpokane ali poškodovane lesene plošče in pred nanosom detergenta površino obvezno navlažite.
 • Štukaturna obloga – pred čiščenjem popravite morebitne odlomke ali razpoke. Da ne poškodujete površine, držite tlačni čistilnik 2 metra od površine in uporabite šobo s 25 ali 40 stopinjskim nastavkom.
 • Opečna in kamnita obloga – pred čiščenjem popravite vse poškodovane spoje. Pred začetkom čiščenja opeko popršite z rahlim curkom iz vrtne cevi, da čistilno sredstvo ne prodre globoko v opeko.

Kako tlačno oprati čiste žlebove?

Tlačno pranje žlebov je potrebno vsako sezono, saj omogoča, da voda prosto teče s strehe po ceveh in ven skozi odtoke za meteorne vode. Če so žlebovi in odtoki zamašeni, bo voda ob deževju začela poplavljati vaše dvorišče.

Koraki za tlačno čiščenje žlebov

 1. Nadenite si zaščito za oči.
 2. Na konec teleskopske palice ali podaljška pritrdite nastavek za čiščenje žlebov.
 3. Priključite vrtno cev na tlačni čistilnik in ga zaženite.
 4. Vstavite in usmerite vodni curek v žlebove ter jih očistite. Ko se to ustavi, bodo umazanija in listje leteli ven, zato veste, da so žlebovi čisti.

Ponovno preglejmo korake za tlačno pranje hišne fasade:

 • Priskrbite si zmogljiv plinski tlačni čistilec.
 • Izvedite potrebne varnostne ukrepe, tako da izklopite električno napeljavo, popravite morebitno zrahljano ali razpokano oblogo in pokrijte prezračevalne odprtine.
 • Sprehodite se po delovnem mestu, da se seznanite s tem, kje je elektrika itd., nato pa sperite umazanijo ob vznožju hiše, da jo pripravite na absorpcijo okolju prijaznega detergenta.
 • Čistilo najprej nanesite na eno stran hiše od spodaj navzgor in ga pustite delovati 5 do 10 minut.
 • S tlakom sperite detergent s stranice hiše od zgoraj navzdol, pri tem pa pazite, da ohranjate razdaljo in da vodni curek ni usmerjen navzgor.
 • Upoštevajte vrsto hišne obloge in temu primerno spremenite detergent in način pranja.
 • Priskrbite si teleskopsko podaljševalno palico, da boste lažje tlačno očistili žlebove in zunanje ravni v drugem nadstropju.
 • Pustite, da se nekaj ur suši, nato pa občudujte svoje delo.

.

Similar Posts: