July 12, 2024

Kuharske tehnike

Cooking
Cooking (Photo credit: omarbercor)

Kuharske tehnike so ena od osnov, tako rekoč abeceda vsakega kuharja – profesionalca, ljubitelja in začetnika. Po večini so preproste, a le tedaj, ko poznamo osnovna pravila in kakšno drobno zvijačo. Predstavili jih bomo v nekaj nadaljevanjih.

Pečenje v ponvi. Praženje. Piriranje. Pečenje v alufoliji. Kuhanje. Mariniranje. Soparjenje. Pečenje v pečici. Žvrkljanje. Poširanje. Pečenje v testu. Flambiranje. Dušenje v lastnem soku. Pretikanje. Pečenje na žaru. Cvrenje v globoki maščobi. Gratiniranje. To je le nekaj najpomembnejših postopkov termične obdelave živil in pomožnih kuharskih metod, s katerimi se bomo seznanili. Pri pripravljanju hrane je enakovreden, morda celo za odtenek pomembnejši samo še dober izbor vrhunskih živil.

Blanširanje

(fr. blanchir; angl. blanch; scald) je pomožen kuharski postopek, pri katerem živila različno dolgo kuhamo v vodi ali v izbrani zavrelici (začinjeni aromatični tekočini ali osnovi). Blanširanje uporabljamo za mehčanje živil (npr. pred cvrenjem), za zmanjševanje njihovega obsega (npr. pred zamrzovanjem), za ohranjanje naravne barve in okusa (npr. zelena zelenjava), za čiščenje (npr. kosti), za lažje lupljenje (npr. paradižnik, mandlji, možgani), za odstranjevanje grenčin (npr. pri jajčevcih) oziroma za odstranjevanje preizrazitega duha (npr. pri čebuli).

Živila najpogosteje položimo v soljeno vrelo vodo (blanširamo tudi v mikrovalovki ali s paro), ki jo po potrebi in glede na živilo okisamo. Blanširamo tako dolgo, kot je predvideno po receptu, pri čemer pa štejemo čas od trenutka, ko voda v posodi znova zavre.

Blanširana živila s penovko predenemo iz kropa v posodo z mrzlo vodo in ledenimi kockami, da ustavimo proces kuhanja in obdržimo čim naravnejša okus in barvo. Nazadnje ohlajena živila odcedimo in skuhamo po receptu ali pa do priprave shranimo v hladilniku (do 24 ur).

Med tem postopkom se iz živil izlužijo tudi koristne sestavine, zlasti minerali in vodotopni vitamini, zato ga v sodobni zdravi kuhinji odsvetujejo. Vodo od blanširanja pa vsekakor uporabimo kot osnovo za juhe, rižote ipd.

Poširanje

redkeje zakrknjenje (fr. pocher; angl. poach) je kuhanje tik pod vreliščem, pri temperaturi od 90 do 95 °C, ki ga zaznavamo kot brbotanje pod površino. Tako pripravljamo občutljivejša živila, zlasti jajca, ribe ter nežno meso in drobovino, ki bi se lahko med običajnim kuhanjem poškodovala. Za poširanje lahko uporabimo vodo ali izbrano zavrelico.

Preberite tudi članek o kuhanju hrane za pasje mladičke.

Similar Posts: