February 23, 2024

Jeza je škodljiva

Jeza je škodljiva

Vzkipljivi, razdražljivi in k depresiji nagnjeni posamezniki imajo v telesu več C reaktivnega proteina (CRP). Njegovo količino povezujejo z nagnjenostjo k srčno-žilnim boleznim. Nastaja v jetrih kot odgovor na vnetje. Z vnetnim dogajanjem pa je povezano tudi nastajanje plakov v žilah pri aterosklerozi. Raziskovalci z Duke University Medical Center pravijo, da so prvič dokazali povezavo med negativnimi psihološkimi lastnostmi z visokimi vrednostmi CRP tudi pri ljudeh, ki nimajo znanih dejavnikov tveganja za nastanek kardiovaskularnih bolezni. 

Psi zavohajo rak mehurja

British Medical Journal trdi, da lahko strokovnjaki naučijo psa prepoznati človeka z rakom na mehurju. Rakavo tkivo mehurja namreč izloča snovi, ki jih psi zaznajo že v najmanjših koncentracijah. Šest psov različnih pasem so učili prepoznavanja patoloških vzorcev urina in nato njihovo znanje preizkusili z vzorci šestintridesetih bolnih in sto osmih zdravih ljudi. Uspešni so bili v skoraj polovici primerov. Dovolj, da bodo raziskave nadaljevali. 

Fizioterapija včasih neučinkovita

Čedalje več ljudi, ki opravlja delo sede, ima bolečine v križnem delu hrbtenice. Nekatere zdravnik napoti na fizioterapijo, drugim le svetuje vaje za krepitev hrbtne in trebušne mišičnine. Čeprav prvi pogosteje navajajo hitrejše izboljšanje, sta obe metodi pri odpravljanju bolečin enako učinkoviti, pravi profesorica Sarah Stewart Brown. O elektroterapiji in laserskem zdravljenju ne moremo povedati nič določenega, toda zdi se, da nista posebno uspešna. Bolečine, ki nastanejo zaradi oslabelih mišic, dolgotrajne prisilne drže ali nepravilnega nenadnega giba in ne zaradi drugih težav, očitno potrebujejo čas, da minejo. Kot kažejo raziskave, tem ljudem ni mogoče pomagati niti s fizioterapijo, pravi Stewartova.

Novi načini zdravljenja raka

Strokovnjaki v svetu z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se število bolnikov z rakastimi obolenji povečuje. Napovedujejo, da bo njihovo število v naslednjih letih še precej zraslo. Na jubilejnem, 40. kongresu ASCO Ameriškega združenja za klinično onkologijo, ki je sredi junija potekal v New Orleansu, so predstavili nove, obetavne načine zdravljenja raka. Prvi je zdravljenje z bifosfonat klodronatom (Bonefos), ki naj bi povečal možnosti preživetja in preprečeval metastaze v kosteh pri bolnicah z rakom dojke. Novo zdravilo je tudi MS-275, ki deluje neposredno na rast tumorja in zmanjšuje delitev malignih celic, preskusili so ga pri bolnikih z različnimi oblikami raka. Prav tako novo obetavno zdravilo v preskusu je PTK/ZK, ki deluje na receptorje za tirozin kinazo in preprečuje razraščanje žilja, s tem pa onemogoči rast tumorja pri bolnikih z razsejanim rakom širokega črevesja in danke. Ta rak je zelo pogost maligni tumor pri obeh spolih, na leto zaradi njega zboli 940.000 ljudi po vsem svetu, več kot polovica jih umre. Zelo težaven je zlasti zato, ker ga težko odkrijejo v zgodnji fazi, ko bi bilo zdravljenje še učinkovito. 

Prezgodnji porod ni priporočljiv

Vedno bolj priljubljeno postaja, da bodoče mamice rodijo teden ali dva pred rokom z umetnimi popadki ali po dogovoru celo s carskim rezom. Ob tem se zastavlja vprašanje, kakšne so posledice takšnega ravnanja: že tri tedne prezgodaj rojeni otroci imajo veliko več zdravstvenih težav kot otroci, rojeni ob predvidenem času. Zato naj nosečnost poteka po naravni poti vse do konca, meni dr. Marvin Wang iz splošne bostonske bolnišnice. Doslej je veljalo, da se sedem do štirinajst dni predčasno rojeni otroci razvijajo enako dobro kot donošeni. Wangova raziskava pa je pokazala, da prezgodaj rojeni pogosteje obolevajo za zlatenico, imajo prenizek krvni sladkor in težave z dihanjem. Nezrel organizem tudi težje vzdržuje telesno temperaturo, malček pogosteje potrebuje infuzijo. 

Antioksidanti ne varujejo srca

Kljub številnim zapisom o koristnosti antioksidativnih pripravkov za zdravje srca in ožilja najnovejša spoznanja govorijo nasprotno. Ameriško društvo za zdravo srce opozarja, da je njihova učinkovitost vprašljiva. Namesto nadomestkov uživajte naravne antioksidante, ki so v sadju in zelenjavi, oreških in polnozrnatih izdelkih, svetujejo. Antioksidanti, vitamin C, E in beta karoten, zavirajo oksidativne procese. Pri oksidaciji se sproščajo prosti radikali, ki poškodujejo zdrave celice. Več ko je oksidativnih procesov, večja je možnost, da boste zboleli za številnimi boleznimi, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja. 

Leče že za osemletnike

Že 8-letniki so dovolj odgovorni za uporabo leč, so ugotovili ameriški strokovnjaki in tako ovrgli splošno uveljavljeno prepričanje, naj oftalmologi ne predpisujejo leč mlajšim od dvanajst let. Ker večina staršev meni, da otrok še ni dovolj odgovoren in spreten, da bi si leče vstavil in odstranil, o zamenjavi očal z lečami niti ne razmišljajo. Trimesečno delo s skupino osemletnikov na raziskovalnem optometričnem centru v Ohiu pa je pokazalo, da so tako zdravniki kot starši lahko brez skrbi. Po podrobni razlagi so otroci leče uporabljali brez težav. Kratkovidnost, ki se najpogosteje izrazi okoli 8. leta, pomeni za otroka včasih hudo nadlogo – očala, ki jih mnogi težko sprejmejo. 

Similar Posts: